Ny EU-anmälan av grannländernas jaktregler

Snart kommer ytterligare en anmälan till EU gällande hur bland andra våra nordiska grannländer upplåter jakt på statliga marker. Anmälarna vill visa att den svenska regeringens återstående argument mot att prioritera jägare bosatta i Sverige på statliga marker inte håller.

För snart fyra år sedan anmälde personer bakom föreningen Jaktreform Danmark, Finland och Norge till EU-kommissionen för att länderna inte upplät jakt på statliga marker till utlänningar på samma villkor som ländernas egna jägare. Bakgrunden var att den svenska regeringen hävdade att EU:s regler tvingade Sverige att likställa utländska och svenska småviltjägare på statens marker.

Som anmälarna väntade sig friades EU-länderna Finland och Danmark (efter en obetydlig ändring i de danska reglerna) av EU-kommissionen och EESlandet Norge friades av EFTA.

 

Jakt ingen tjänst

Jakt ansågs inte vara en tjänst och omfattades inte av EU:s regler om fri rörlighet för tjänster. Men regeringen använde ett annat argument.

– Efter att vi fick svaret från den förra anmälan sa Eskil Erlandsson att detta inte handlade om jakten som en tjänst utan om att det innebär indirekt diskriminering av näringsidkare om de inte får koppla sina tjänster till upplåtelser av jakt till vem som helst oavsett bostadsort. Det har också framförts att detta kan utgöra en indirekt diskriminering av turister, säger Michael Fossum från Jaktreform.

Därför lämnar personer från Jaktreform in en ny anmälan mot några av de länder som prioriterar jägare bosatta i det egna landet. Anmälan kommer att bygga på regeringens egna argument mot att återgå till den ordning som gällde innan regeringen ändrade paragraf tre i rennäringslagen, det vill säga en positiv särbehandling av jägare bosatta i Sverige, liknande den som tillämpas i bland annat Danmark, Finland och Norge.

Syftet ska inte vara att vinna och tvinga grannländerna att ändra sig.

– När den här anmälan är prövad har vi täckt in alla argument regeringen använt mot en ändring av paragraf tre sedan vi fick svaret från förra anmälan, säger Michael Fossum.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev