En råbock fångad på bild när den utnyttjar ekodukten vid E65 mellan Svedala och Skurup. Nu byggs en liknande passage längs E6 vid Hallandsåsen. Foto: Trafikverket

Ny bro för viltet över Europaväg

Premium

I dagarna har arbetet med att bygga en ny ekodukt över E6 vid Hallandsåsen inletts. Utöver att minska den barriäreffekt den hårt trafikerade motorvägen har på viltet, räknar man på Trafikverket med att viltolyckorna minskar.

Trafikverket har goda erfarenheter av så kallade ekodukter, breda broar för viltet över hårt trafikerade vägar. Bland annat bron över E65 mellan Svedala och Skurup som invigdes i slutet av april 2019.

Ett halvår senare kunde Svensk Jakt berätta om hur viltet snabbt drog nytta av passagen. Rådjur, dov och vildsvin utnyttjade flitigt bron, och i artikeln Bred ekodukt utnyttjas av viltet kunde vi visa flera bilder på vilt, fotograferade av Trafikverkets viltkameror.

 

Så här ska den nya Ekodukten över E6 vid Hallandsåsen se ut. Illustration: Trafikverket

Mycket trafik

Nu har alltså turen kommit till nordvästra delen av Skåne där en ekodukt byggs för viltet som vistas på och i närheten av Hallandsåsen, på ömse sidor om Europavägen.

– E6 över Hallandsåsen är hårt trafikerad och har idag viltstängsel på långa sträckor för att förhindra olyckor. Men stängslen blir ett hinder på djurens vandringsstråk och därför vill vi bygga ekodukten. Men den minskar vi vägens barriäreffekt. Samtidigt ökar vi trafiksäkerheten för de som kör på vägen, säger Trafikverkets projektledare Fatri Rexhepi i ett pressmeddelande.

 

Tydlig signal

På ekodukten planteras växter som också finns i den närliggande naturen. Vid utformningen av bron har man strävat efter att trafikanterna ska uppleva att landskapet dominerar över vägen.

– Ekodukten ska tydligt signalera att den är till för djur och natur, säger Fatr Rexhepi.

Utöver ekodukten ska det också byggas så kallade viltuthopp som ska göra det möjligt för djur som kommit innanför viltstängslet att ta sig ut igen. Längs motorvägen ska också en tolv kilometer lång sträcka förses med viltstängsel.

Bred ekodukt välkomnas av viltet

 

Sparar pengar

Arbetet inleds som sagt i dagarna, och fram till i september får trafikanterna räkna med störningar, då körfält i både norr- och södergående kommer att vara avstängda. Under vissa kortare perioder stängs hela vägen av, och trafiken leds om.

Bron byggs med ett valv av stål. Något som enligt Fatri Rexhepi inte bara minskar miljöpåverkan jämfört med betong, utan också sparar både pengar och tid. Det sistnämnda innebär att trafikstörningarna blir mindre på grund av byggnationen.

 

Anders Thörn, jaktledare i Brammarps jaktlag, är positiv till den nya ekodukten. Foto: Jan Henricson

Gynnar viltvården

Jägarna i Brammarps jaktlag, som har jaktmarker som gränsar till den planerade ekodukten, ser klara fördelar.

– Det kommer att bli bra för viltet. Vi har dovvilt på västra sidan E6, och nu får de också en möjlighet att ta sig till den östra sidan av vägen som idag är en stor barriär, säger Anders Thörn, jaktledare i Brammarps jaktlag på Hallandsåsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev