En ny app och ett ökat samarbete mellan jägare och andra aktörer ska öka avskjutningen och minska vildsvinsstammen i Halland. Foto: Ingemar Pettersson

Ny app för vildsvin ska öka avskjutningen

Hushållningssällskapet Halland och Jägareförbundet Halland har i samarbete med andra aktörer skapat en ny app, som förväntas minska vildsvinsstammen genom ökad avskjutning. Enklare hantering av vildsvinskött är ett av målen.

Den nya appen ska vara ett hjälpmedel för jägare, vilthanteringsanläggningar och andra med intresse för vildsvinen som jaktbart vilt och ekologiskt livsmedel. Kunskap ska samlas på ett ställe med möjlighet till kontakt och dialog mellan jägare och andra aktörer.

Ett tomrum

”Det finns en efterfrågan på samordning av information kring vildsvin. Idag finns det väldigt mycket information att hitta, men informationen finns utspridd på många olika ställen. Det finns också ett tomrum kring hanteringen av vildsvinskött och vad som når vilthanteringsanläggningarna. Här kan vi fylla en lucka,” säger Håkan Cajander, projektledare vid Hushållningssällskapet Halland på Hushållningssällskapet hemsida.

Utvecklingen sker i projektform, och målet är även att ta fram underlag för hur uppsamlingsplatser för skjutet vilt kan utformas, och var i Halland de ska placeras.

Under projektet ska även drönare som ett hjälpmedel i jakten prövas.

Viktigt att dokumentera

”Att kunna dokumentera sina viltskador är en viktig del. För att lantbrukaren ska kunna få någon ersättning för viltskador krävs dokumentation och då tror vi att drönaren kan vara ett bra verktyg,” säger Håkan Cajander. Projektet pågår fram till december 2024 i samarbete mellan Hushållningssällskapet Halland, Ahla Mossens vilthägn, Jägareförbundet Halland och Länsstyrelsen i Halland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev