Foto: Lars-Henrik Andersson

Nu inleds vårjakten på råbock

1 maj startar jakten på vårbock. Jakten är tillåten i Västernorrland, Gävleborg, Uppsala län och Västmanland samt Västerbotten.

Under vårjakten får hornbärande djur skjutas. Jakttiden sträcker sig till och med 15 juni. Många uppskattar jaktformen och dess inramning med flerstämmig fågelsång i skirande vårgrönska. En av dem är Kalle Johansson, tidigare jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet i Gävleborg.

– Det är en fantastisk tid att vara ute i och man får en naturupplevelse utöver det vanliga. Det är den optimala jakten att ta med blivande jägare på. Vem som helt blir helfrälst i jakt när de är ute och jagar en fin majmorgon, tipsar han.

 

Kritik från jägare

Trots detta riktar en del jägare kritik mot jaktformen. De menar att vårjakten leder till ett överuttag ur rådjursstammen. Men de allra flesta kan nog ändå enas om att det inte är jakttiderna i sig som tar livet av djur.

– Jägarna ska naturligtvis inte skjuta fler bockar än vad markerna tål. Det gäller att anpassa jaktuttaget efter befintlig viltstam. Jag är övertygad om att de allra flesta klarar av detta om de bara använder sina kunskaper och sunt förnuft, säger Kalle Johansson.

– Det spelar ingen roll för rådjursstammen om bocken skjuts på våren eller hösten. Jakttider ska baseras på biologiska fakta, inte människor tyckanden, fortsätter han.

Rådet till jägarna som ska ut på vårjakt är att i första hand rikta avskjutningen mot mindre bockar.

 

Fakta vårjakt på råbock

Vårjakten kom till som en följd av det radioaktiva nedfallet från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl lördagen den 26 april 1986 klockan 01.23.
Vårjakten på råbock inleddes 1990 i delar av länen Västernorrland, Gävleborg, Uppsala län samt Västmanland. 1992 utökades jakten till att omfatta hela länen samt Nordmalings och Umeå kommuner i Västerbottens län.

Bequerelhalten i rådjursköttet är som lägst under våren. I samband med goda svampår är bequerelhalten i rådjursköttet mycket hög under hösten.

Halveringstiden för cesium är 30 år. Det innebär att viltet fortfarande har höga halter av bequerel i de berörda länen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev