Sverige har haft blyförbud vid våtmarker sedan 2002, men nuvarande EU-förbud som trädde i kraft 16 februari i år, omfattar större områden än tidigare. Foto: Kenneth Johansson

Nu får jägare stöd för att hantera blyhagelförbudet rätt

Naturvårdsverket har nu tagit fram ett stöd till jägare för att de bättre ska kunna bedöma var det nya, utökade blyhagelförbudet gäller.

Sverige har haft blyförbud vid våtmarker sedan 2002, men nuvarande EU-förbud som trädde i kraft 16 februari i år, omfattar större områden än tidigare.

Jägare behöver nu, utifrån nya kriterier, förvissa sig om vilka områden som berörs av förbudet samt vilken ammunition och vilket vapen som lämpar sig.  

Råd och riktlinjer

Som stöd i den bedömningen har Naturvårdsverket utvecklat ett antal råd och riktlinjer kring hur jägare som jagar med hagelvapen kan göra sin bedömning. Utgångsläget är den publika kartan Min karta som Lantmäteriet tillhandahåller.  

Carl-Johan Lindström.

− Genom att innan eller under jakten studera kartan och våra råd kan den som jagar få ett stöd. Sedan är det viktigt att vara medveten om att den slutgiltiga bedömningen görs på plats då förutsättningarna i naturen kan förändras. Var uppmärksam på hur det förhåller sig med våtmarker i verkligheten, ute i terrängen. Det är de faktiska omständigheterna som avgör var förbudet gäller, säger Carl-Johan Lindström, chef för viltförvaltning på Naturvårdsverket. 

Regeringsuppdrag

Den 27 juli i år gav regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram ett stöd till den som jagar i Sverige om var det kan finnas våtmark.  

Senast den 31 oktober ska Naturvårdsverket redovisa ett regeringsuppdrag som syftar till att underlätta övergången till blyfri ammunition, uppger Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev