Animationen från det norska Miljödirektoratet visar förvaltningsmärkta vargars vandringar under perioden 4 februari till 10 juni.

Norsk varg i 50-milavandring till Stockholm

Två av tre vargar som hittats utanför den norska ulvezonen hittills i sommar kommer från Sverige. Och fem av de totalt nio vargar som förvaltningsmärktes i norska Hedmark i vintras har vandrat till Sverige.
Det uppger Miljödirektoratet.

Tre vargar har identifierats under försommaren med hjälp av DNA-analyser från vargpsillning plockad utanför ulvezonen i Norge. Två av vargarna kommer från Sverige. En tik från Kindlareviret i Örebro/Dalarna samt en hanvarg från Tansenreviret i Dalarna.

Enligt Miljödirektoratet är vargtiken från Kindlareviret är också den varg sannolikt som dödat över 100 får i det norska Hurdalsområdet under de senaste veckorna.

 

Långvandringar

Merparten av de nio vargar som förvaltningsmärktes i norska Hedmark i vintras väljer att att gå i motsatt riktning. Fem av vargarna har gått till Sverige.

En varg märkt i Slettåsreviret befinner sig just nu i närheten av Dalarö, Stockholm. Fågelvägen är det en sträcka på 50 mil!

En annan märkt varg från samma revir har fällts på skyddsjakt i Charlottenberg, Värmland.

En tredje varg från Slettåsreviret lämnade sin senaste sändarposition den 18 april. Då befann sig vargen i de nordligaste delarna av Värmland.

En förvaltningsmärkt varg i Osdalsreviret har befunnit sig i närheten av Sverg, Härjedalen.

En annan varg från Osdalsreviret befinner sig i Sverige mellan i området mellan Torsby och Kongsvinger.

 

Utvandrar i hög grad

– Det är tidigare känt att vargar som föds i Norge i hög grad utvandrar till Sverige. Likaså att det i de flesta fall är svenska, utvandrade vargar som fälls i Norge. Det är däremot inte klart om trenden fortsätter eller om detta kan förändra sig med ändringar i vargstammarna i de båda länderna, säger Ellen Hambro, direktör för Miljödirektoratet i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev