Norsk-svensk överenskommelse om vargförvaltning
I fredags möttes statssekreterare från Sverige, Norge och Finland för att diskutera en samnordisk rovdjursförvaltning. Ett första steg till en sådan uppgörelse mellan de tre länderna togs dessutom tecknades en särskild överenskommelse om vargen mellan Norge och Sverige.
Överenskommelsen mellan Sverige, Norge och Finland som undertecknades av Åsa-Britt Karlsson (Miljödepartementet, Sverige), Heidi Sörensen (Miljöverndepartementet, Norge) och Risto Artjoki (Jord- och skogsbruksministeriet, Finland) handlar om ett utvecklat samarbete kring de stora rovdjuren. I överenskommelsen avger de tre statssekreterarna en slags avsiktsförklaring, där man förbinder sig att ”kontinuerligt utveckla vårt samarbete på politisk nivå om stora rovdjur – björn, varg, lodjur och järv.”
Överenskommelsen omfattar:
att samarbetet om vargförvaltningen ska förstärkas mellan berörda myndigheter i Sverige, Norge och Finland ytterligare.
att man ska sträva efter att involvera behöriga myndigheter i Ryssland till ett ökat samarbete;
samt
att de centrala myndigheterna i respektive land uppdras att tillsammans utarbeta innehåll och gemensamma riktlinjer för det fortsatta samarbetet om stora rovdjur.
Första steget mot politiskt samarbete
Sverige, Norge och Finland har sedan tidigare haft ett visst samarbete på forskar- och tjänstemannanivå, men den politiska nivån har aldrig varit involverad, säger Ruona Burman, kansliråd på miljödepartementet, till Svensk Jakt.
Nu tas ett första steg mot ett sådant politiskt samarbete, och avsikten är att stärka samarbetet på sikt. Vi har gemensamma rovdjursstammar och då behövs även övergripande riktlinjer. Fredagens möte var alltså det första av en lång rad kommande möten mellan länderna kring de här frågorna.
Norsk-svensk varguppgörelse
Mellan Sverige och Norge träffades en särskild överenskommelse om det mest omdebatterade av de stora rovdjuren i Norden: vargen. Den handlar specifikt om förvaltningen av så kallade genetiskt värdefulla vargar i den skandinaviska populationen.
”Vi är överens om att Sveriges och Norges åtgärder för att stärka den genetiska statusen inom den gemensamma skandinaviska vargpopulationen är nödvändiga för att vargpopulationen ska uppnå gynnsam bevarandestatus/förekomma i livskraftigt bestånd i sitt naturliga utbredningsområde”, skriver man i överenskommelsen, som är undertecknad av statssekreterarna Åsa-Britt Karlsson (Sverige) och Heidi Sörensen (Norge).
Överenskommelsen formuleras vidare:
”Vi är överens om;
att genetiskt värdefulla individer definieras såsom i) naturligt invandrade vargar, ii) flyttade invandrade vargar, iii) inflyttade vargar från östliga populationer iv) identifierade första generationens avkommor till vargar i ovanstående kategorier.
För djurparksvalpar och finsk-ryska invandrade vargar i norra Norge ska detaljerade handlingsprinciper tas upp och färdigställas när utvärderingen av försöken med djurparksvalpar har genomförts, innan nästa möte mellan Sverige och Norge senast den 31 januari 2012.
att genetiskt värdefulla vargar i främst kategorierna i) – iv) i möjligaste mån undantas från skyddsjakt och annan jakt oavsett de reproducerat sig eller inte;
att Sverige respektive Norge endast tar ekonomiskt ansvar för de kostnader som uppstår i vardera land, inklusive vid förvaltning av genetiskt värdefulla vargar, samt
att de centrala myndigheterna i respektive land uppdras att innan den 1 april 2012 tillsammans utarbeta gemensamma riktlinjer för:
1. kommunikation och information mellan länderna
2. DNA-analyser
3. sändarmärkning i förvaltningssyfte
4. beståndsövervakning inklusive databaser
5. behov av flytt av genetiskt värdefulla vargar
6. forskning och forskningsfinansiering
7. jakt
att samarbetet om vargförvaltningen ska förstärkas mellan Sverige och Norge ytterligare och att en gemensam plan ska tas fram som säkerställer hur den skandinaviska vargpopulationen ska uppnå gynnsam bevarandestatus/förekomma i livskraftigt bestånd i sitt naturliga utbredningsområde.”
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.