Jo Inge Breisjöberget kommer till Sverige för att föreläsa om den norska älgförvaltningen. Foto: Kristoffer Pettersson

Norsk jaktchef kritiserade svensk älgförvaltning – ska föreläsa i Sverige

Jo Inge Breisjöberget kritiserade i en artikel i Svensk Jakt svensk älgförvaltning och menade att det visst går att ha en tät älgstam och samtidigt bra skogsbruk. Efter publiceringen har såväl en svensk myndighet som jägare kontaktat honom – och nu bjuds han in till Sverige för att föreläsa.

Älgstammen i Sverige dyker på många håll och närmar sig med stormsteg en rödlistning. Samtidigt fortsätter storskogsbruket att trycka på om ökad avskjutning.

Svensk Jakt har under det senaste året, genom flertalet artikelserier, belyst problematiken.

Stor uppmärksamhet

Inte minst fick artikeln med Jo Inge Breisjöberget, chef för jakt på det norska statligt ägda skogsbolaget Statskog, stor uppmärksamhet när han kritiserade den svenska förvaltningen.

I samband med detta påvisades även att forskningsprojektet Grensevilt undersökt de två grannländernas inventeringsmetoder, ÄBIN och Solbraa. Skillnaderna var enorma.

För när samma ruta inventerades med de båda metoderna visade den ena på högsta nivå av betesskador medan den andra, Norges, tillät ett högre betestryck.

– Det är många som har läst artikeln. Det är många i Norge som läser Svensk Jakt också, säger Jo Inge Breisjöberget som fått stor uppmärksamhet efter publiceringen.

– Sen hade jag besök av svenska Fastighetsverket och de var väldigt välinformerade. De hade läst artikeln och diskuterat den, så de var väldigt intresserade av att höra vad jag hade att säga.

Jo Inge Breisjöberget, jakt- och fiskechef på norska Statskog har fått stor uppmärksamhet efter artikeln i Svensk Jakt. Foto: Kristoffer Pettersson & Länsstyrelsen Värmland & Interreg Sverige-Norge projektet Grensevilt

Varför var den myndigheten intresserad?

– Fastighetsverket är en stor markägare så det är väl därför. Det verkade på dem som att det är väl etablerat, speciellt bland bolagen, att det är för mycket älg och att det blir mycket skador av det.

Hållbar väg

Av alla de som hört av sig till honom har samtliga varit tacksamma och positiva till artikeln – även om han förstår att det säkerligen finns människor, framför allt inom storskogsbruket, som inte håller med honom.

– Det finns alltid andra som inte tycker lika som en själv, när man har en åsikt. Det får de lov till – men jag tror fortsatt på det vi håller på med. Att det är en hållbar väg. Att man kan ha älg och fortfarande bedriva skogsbruk, säger Jo Inge Breisjöberget.

Bjuds till Sverige

Hans resonemang tycks ha bitit sig fast, för i november har han bjudits in till Sverige för att berätta mer om den norska älgförvaltningen.

– Det har gått så långt att jag ska hålla föredrag på Sveriges Vildnad på Öster Malma i november. Det tror jag kommer sig av artikeln.

Bodil Elmhagen

Bodil Elmhagen.

Bodil Elmhagen, forskningssamordnare på Svenska Jägareförbundet, är den som håller i trådarna för seminariet – som är öppet för allmänheten.

– Vi ville ha någon från Norge som kunde prata om den norska situationen där man delvis har andra prioriteringar mellan skogsbruk och älg. Vi kommer även att ha forskare som jobbat inom Grensevilt-projektet, Barbara Zimmermann, som talare, berättar Bodil Elmhagen.

Älgens värde

I år äger seminariet rum på Öster Malma, den 24 november. Fokus ligger på älgen och såväl forskare som Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket kommer att föreläsa.

Jo Inge Breisjöberget säger att hans föreläsning till viss del kommer att utgå från artikeln i Svensk Jakt – vilket kan ses som en kontrast till den svenska förvaltningen.

– Älgen betyder väldigt mycket för många, speciellt i barrskogsområdena. Den är en symbolart.

– Det går inte att bara tänka ekonomi, älgen har ett värde utöver det, avslutar han.

Här hittar du mer information om programmet – och hur du anmäler dig

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev