Jägarna i de nordiska länderna står inför liknande utmaningar. Johan Svalby arbetar för Nordisk jägarsamvirke i Bryssel och berättar att organisationen bland ska arbeta för att reglerna att transportera vapen över gränserna ska vara så enkla som möjligt. Foto: Lars-Henrik Andersson, Lars Nilsson

Nordisk jägarorganisation står enad att möta nya utmaningar

Den nordiska jägarorganisationen Nordisk jägarsamvirke hade nyligen ett möte i Reykjavik på Island. På agendan stod de stora utmaningarna för jägarkåren i Norden, allt från rovdjursfrågan till regleringar av vapen och ammunition.

Nordisk jägarsamvirke representerar totalt 600.000 jägare i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island. Den 9 mars hölls ett möte i Reykjavik.

– Jägare i de nordiska länderna står inför liknande utmaningar, det handlar om bland annat regleringar av skjutvapen och ammunition och rovdjursförvaltningen. De nordiska jaktorganisationerna arbetar över gränserna för att se till att deras medlemmar, jägarna, kan fortsätta med sin jakt och viltförvaltning både idag men även i framtiden, säger Johan Svalby, rådgivare för internationella frågor.

Han berättar att Nordisk jägarsamvirke arbetar för att beslut ska tas så nära jägarna som möjligt, helst på nationell och regional nivå.

 

Fortsatt fokus

På mötet I Reykjavik enades deltagarna om att fortsätta ha fokus på en rad frågor i framtiden:

• Att jägare ska ha tillgång till säker och bra ammunition, säkra jaktvapen och att det inte ska finnas onödiga, byråkratiska restriktioner. Att reglerna för att transportera vapen och ammunition över gränserna ska vara så enkla som möjligt.
• Att de som tar beslut i frågor som rör rovdjur måste bättre ta hänsyn till jakten och jägarna lokalt och att jakt och viltförvaltning kan bedrivas i områden med högt rovdjurstryck. Hänsyn ska också tas till de unika nordiska jakthundstraditionerna, bland annat löshundsjakten.
• Ett gränsöverskridande samarbete när det gäller en hållbar förvaltning av fåglar.
• Effektiv internationell koordination mellan jägarorganisationer, myndigheter och andra intressenter när det gäller att förhindra spridning av olika slags djursjukdomar, exempelvis CWD (Chronic Wasting Disease) och afrikansk svinpest.
• Fortsatt arbete med att få EU att slopa förbudet att sälja sälprodukter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev