Publicerad 28 december 2017 - 07:16

Ansökan om skyddsjakt på varg i Ryssjöreviret avslås av länsstyrelsen – igen. Foto: Johnny Olsson

Nej till skyddsjakt på Ryssjövargar

Efter att två jakthundar dödats av varg i Ryssjöreviret i Gävleborgs län har flera ansökningar om skyddsjakt lämnats in till länsstyrelsen. Nu har myndigheten avslagit dessa, rapporterar Gefle Dagblad.

Två hundar har under den senaste tiden dödats av varg i Ryssjöreviret i Gävleborgs län. I november dödades en gråhund i samband med älgjakt i reviret. Hundens ägare ansökte då om skyddsjakt, men begäran avslogs av Länsstyrelsen i Gävleborg. I december var det dags igen. Då dödades en jämthund av varg i samma område.

Därefter ansökte flera parter, bland annat Ockelbo älgskötselområde, om skyddsjakt på varg i reviret. Samtliga dessa skyddsjaktsansökningar har nu avslagits av länsstyrelsen, rapporterar Gefle Dagblad.

Avslaget motiverat med att det inte går att fastställa vilken eller vilka vargindivider som dödat hundarna. I beslutet skriver länsstyrelsen att reviret innehåller minst fem vargar, samt att man bedömer att flera vargar varit involverade i hundangreppen.

 

”Populationsreglerande skyddsjakt ej tillåten”

Länsstyrelsen anser att skyddsjakt på hela reviret skulle vara i strid med rådande lagstiftning samt att effekten av skyddsjakt på enstaka individer är osäker och kortsiktig.

”Att bevilja skyddsjakt på ett helt revir skulle innebära att skyddsjakten blir populationsreglerande, vilket inte är tillåtet enligt gällande lagstiftning”, skriver länsstyrelsen.

Länsstyrelsen hänvisar till lagstiftningen som anger att skyddsjakt är motiverat när vargar uppenbart är mer benägna att angripa hundar än genomsnittliga vargar. Trots att två hundar dödats menar myndigheten att vargarna i Ryssjöreviret inte går att definiera som mer skadebenägna än andra vargar.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram