Förre förbundsordförande Torsten Mörner vill att Jägareförbundet verkar för att införa en ny hundras specialiserad på vildsvin. Motionen avslogs dock av årsstämman. Foto: Lars Nilsson

Nej till motion om ny hundras för vildsvinsjakt

Det blev avslag på motionen om att Jägareförbundet ska arbeta för att skapa en ny hundras – specialiserad på vildsvin.
Bakom motionen stod förre förbundsordförande Torsten Mörner.

Torsten Mörner har i en motion föreslagit att Jägareförbundet tillsammans med Kennelklubben arbetar för att ta fram en ny hundras specialiserad på vildsvin. Motionen antogs av Upplands Bro jaktvårdskrets och Jägareförbundet Stockholm, men styrelsen för Jägareförbundet Stockholm ville avslå motionen.

 

Viktig signal

Torsten Mörner påpekade i samband med årsstämman att införandet av en ny specialiserad hundras för vildsvin vore en viktig signal från jägarleden om att man tar de ökade vildsvinsstammarna på allvar.

Britt-Marie Nordquist, förbundsstyrelsen, menade att det redan i dag finns specialklubbar för drivande vildsvinshundar och övriga vildsvinshundar.

Christer Wallin, Jägareförbundet Stockholm yrkade bifall till motionen med bland annat motiveringen att det är viktigt att skicka en signal till skogsägare och politiker att Jägareförbundet tar vildsvinsfrågan på allvar.

 

Motionen avslogs

Årsstämman biföll dock förbundsstyrelsens förslag vilket innebar att motionen avslogs. Styrelsens motivering till avslag:

”Svenska Jägareförbundet har ett nära samarbete med Svenska Kennelklubben (SKK) och dess jakthundskommitté och frågan har också lyfts där. SKK visar tydligt viljan att vi ska fortsätta att utbilda och utveckla de idag lämpade hundraserna som används vid jakt på vildsvin. Att ta fram en ny nationell ras för vildsvinsjakt är dessutom en lång och mycket krånglig process. SKK vill precis som förbundet koncentrera sig på att utveckla befintliga raser och arbeta med etiken vid användning av hund vid vildsvinsjakt.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev