Nej till förlängd jakt på varg

Tiden för vargjakt rinner ut när licensjaktbeslutet förhalas i domstolsprocesser. Naturvårdsverket avvisar länsstyrelsernas och Jägareförbundets begäran om förlängd vargjakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Naturvårdsverket tillåter inte förlängd jakttid på varg i Värmland och Örebro län. De skäl som angavs i ansökan anses inte som tillräckligt starka för att ändra i föreskrifterna.

Det har gått fem veckor av den ordinarie jakttiden på varg i Värmland och Örebro län, och fortfarande är jakten stoppad genom ett beslut om inhibering av förvaltningsrätten i  Karlstad.
I morgon, fredag, kommer domen i målet. Om jakten tillåts innebär det att tre dagar återstår av ordinarie jakttid.
För att ha möjlighet att genomföra jakten begärde länsstyrelserna i Värmland och Örebro i förra veckan förlängd jakttid fram till den 21 februari i år. Om den revirmarkerande tiken fällts under den tiden ville länsstyrelserna att jakttiden på övriga vargar i reviren skulle förlängas fram till den 31 mars.
Allt för att ha en möjlighet att verkställa jaktbeslutet.

Lyssnar inte
Men Naturvårdsverket lyssnar inte på det örat.
Man har möjlighet att ändra och förlänga jakttiden men väljer istället att hänskjuta hela frågan till en allmän översyn av regelverket. Ansökan om tillfälligt förlängd jakttid avslås.
– Vi har diskuterat frågan och gör bedömningen att det i dagsläget inte finns tillräckligt starka skäl att göra avsteg från föreskrifterna. Myndigheten planerar en översyn av föreskrifterna under 2016 och där ska vi även titta på frågan om jakttiderna, säger Gunilla Ewing Skotnicka, sektionschef för sektionen för art- och områdesskydd.

Bedrövad expert
På Jägareförbundet kontor i Värmland tycker jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen att Naturvårdsverkets beslut är alldeles bedrövligt:
– Viljan finns inte. Naturvårdsverket har möjligheten att förlänga jakttiden men uppenbarligen inte förmågan att se problemet. Enskilda vargar är viktigare än att hjälpa landbygdbefolkningen och länsstyrelserna att genomföra beslut om vargjakt, säger Gunnar Glöersen, Svenska Jägareförbundets rovdjursexpert.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev