Snart ska prover tas från de 486 björnar som får fällas vid årets licensjakt.

Snart ska prover tas från de 486 björnar som får fällas vid årets licensjakt. Foto: Olle Olsson

Naturvårdsverket vill förenkla provtagningen av fällda rovdjur

Naturvårdsverket och SVA kommer att se över provtagningen av skjutna rovdjur. Målet för myndigheterna är en effektivare provtagning som innebär lägre kostnader för myndigheterna och kan innebära förenklingar för den enskilde jägaren.

De stora rovdjuren har blivit fler i landet. Därför ökar även jakten på dem och fler rovdjur skjuts på skydds- och licensjakt.

Besiktning och provtagning av skjutna djur genom länsstyrelsernas personal och SVA har därmed kommit att bli en omfattande arbetsuppgift och kostnaderna har ökat de senaste åren. Naturvårdsverket skriver i ett pressmeddelande att man tillsammans med SVA inleder en större översyn av provtagningen av skjutna rovdjur.

9 000 individer

I dag finns omfattande data samlat om rovdjurspopulationerna med information om hälsa, sjukdomar och dödsorsaker hos rovdjuren från nästan 9 000 individer sedan 1980-talet och framåt. Utgångsläget är att alla prover inte längre behövs från samtliga fällda djur, men att tillräckligt många prover tas för att erhålla ett bra kunskapsunderlag för förvaltningen och att jakten fortfarande är strikt kontrollerad.

Översynen har som mål att få en mer kostnadseffektiv hantering för myndigheterna men även att hitta förenklingar för den enskilde jägaren vid hanteringen av fällda djur.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev