Den senaste inventeringen visar att vargstammen minskar i Sverige.

Den senaste inventeringen visar att vargstammen minskar i Sverige. Foto: Mostphotos

Naturvårdsverket: Vargarna blir färre i landet

Det fanns 305 vargar i Sverige under den senaste inventeringsperioden. Det är en minskning jämfört med året innan då det fanns 355 vargar.
Det uppger Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

– Vargpopulationen i Sverige fortsätter att minska för tredje året i rad, men det finns ingen uppenbar naturlig förklaring för minskningen. I Norge ökar antalet vargar, säger Maria Hörnell-Willebrand, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.

Inventeringsperioden pågår från 1 okrober till 31 mars. Totalt visar inventeringen att det finns mellan 234 och 533 vargar i Skandinavien, varav 241 till 396 finns i Sverige.

 

Gynnsam bevarandestatus

Riksdagen har beslutat att gynnsam bevarandestatus för varg ska vara mellan 170 och 270 individer i landet. Naturvårdsverket anser att det krävs minst 300 vargar.

Det är i dagsläget oklart om det blir någon licensjakt på varg kommande vinter. Den 7 juni meddelar Naturvårdsverket om de delegerar beslutanderätten om licensjakt på varg till länsstyrelserna eller inte.

 

Familjegrupper av varg och revirmarkerande par åren 1998–2017. Källa: Naturvårdsverket

Familjegrupper av varg och revirmarkerande par åren 1998–2017. Källa: Naturvårdsverket

Ur rapporten

I inventeringens slutrapport framgår att vargstammen minskat mest i Dalarna och Värmland, jämfört när stammen var som störst: ”Efter vargens återkomst på den skandinaviska halvön har populationen noterats som störst vintern 2014–2015, både i Sverige och i Skandinavien. Därefter har populationen visat en nedåtgående trend framförallt i Sverige som också hyser den största andelen vargar av den totala skandinaviska vargstammen. I Värmlands och Dalarnas län är minskningen av antalet familjegrupper mest påtaglig.

Även i resterande län i mellersta rovdjursförvaltningsområdet utom Stockholm och Uppsala har antalet familjegrupper minskat i mer eller mindre omfattning efter vintern 2014-2015.”

 

Nytt sätt att räkna

Naturvårdsverket har beställt en ny modell för att beräkna vargpopulationen. Den nya modellen testas just nu praktiskt och ska tas i bruk under 2019.
– Det är andra året vi samlar in extra DNA för att praktiskt testa den teoretiska modellen innan vi byter beräkningsmodell. Det är viktigt i rovdjursförvaltningen vilket beslutsunderlag som används och vi vill ha en mer stabil och långsiktig förvaltning, säger Maria Hörnell-Willebrand.

Döda vargar

Totalt dokumenterades 78 döda vargar i Skandinavien 1 maj 2017–30 april 2018, varav 48 i Sverige och 30 i Norge. I Sverige fälldes 15 vargar under licensjakt och 24 fälldes vid skyddsjakt, varav 4 under paragraf 28. Två dog i trafiken och sju dog av annan eller okänd orsak.

Av de 30 dokumenterade döda vargarna i Norge fälldes 24 vid licensjakt, fem vid skyddsjakt, och en dog av okänd orsak.

Källa: Naturvårdsverket

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev