De halvautomatiska kulvapnen Fightlite SCR Monte Carlo, överst, samt Chiappa M1-9 är enligt Naturvårdsverkets föreskrifter inte tillåtna att använda vid jakt.

Naturvårdsverket säger nej till två halvautomater

Naturvårdsverket uttalade i mellandagarna att två halvautomatiska kulgevär av skilda modeller inte är tillåtna för jakt. I ett av fallen motiverar man sitt beslut med att modellens föregångare användes under andra världskriget.

Vapnen det gäller är de halvautomatiska kulgevären Fightlite SCR Monte Carlo samt Chiappa M1-9. Yttrandena har avgetts på begäran av polisen som efterfrågar om vapnen enligt Naturvårdsverkets föreskrifter är tillåtna att använda vid jakt.

 

Användes i WW2

Naturvårdsverket skriver att vapnen inte är ursprungligen konstruerade för att använda vid jakt. Vad gäller Chiappa M1-9 hänvisas till tillverkarens hemsida där det sägs att modellen baseras på M1 Carbine, som användes under andra världskriget och Koreakriget.

Beträffande Fightlite SCR Monte Carlo är verket lite vagare i sina argument och skriver ”enligt de uppgifter Naturvårdsverket fått fram är aktuellt vapen inte ursprungligt konstruerat för jakt. På tillverkandes hemsida skrivs att modellen bland annat riktas till användning militärt, inom rättsväsendet eller amerikanska civila skyttar”.

 

Ska vara civil typ

Den samlande bedömningen är i båda fallen att halvautomaterna inte godkänns som jaktvapen, skriver verket.

I de bestämmelser Naturvårdsverket motiverar sina avslag med står bland annat att vapnen ska vara av ”civil typ, ursprungligt konstruerade och tillverkade för jakt, och till konstruktion – förutom vad gäller omladdningsfunktion – och utseende avse att efterlikna konventionella manuellt omladdade kulgevär för jakt”. Inte heller får kolven vara vik- och fällbar eller av teleskopisk konstruktion.

 

 

[totalpoll id=”55907″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev