Junselevargen är kanske den mest kända vargen när det handlar om flyttar. Foto: Naturvårdsverket

Naturvårdsverket förtydligar om vargflyttar till södra Sverige

I Sveriges radio har det på senare tid talats om att 60 vargar ska flyttas till södra Sverige. Det handlar dock inte om att flytta varg fysiskt utan om att miniminivåerna i landet kan komma att fördelas annorlunda, utifrån den naturliga spridning söderut som redan har skett. Det förtydligar Naturvårdsverket.

Det är i myndighetens utskick Viltnytt som Naturvårdsverket skriver om det pågående arbetet att fördela vargstammens miniminivå, alltså golvet för stammen, över landet.

Det handlar alltå inte om att fysiskt flytta vargar till södra Sverige. Däremot behöver man kunna omfördela miniminivåerna i landet, det vill säga minska i ett område och öka i ett annat. Vargarna har sedan den senaste miniminivåprocessen 2019 spridit sig i den södra delen av landet och därför är det nu, enligt Naturvårdsverket, möjligt att öka miniminivån i södra delen av landet i enlighet med rovdjurspolitiken.

Se över fördelningen

Naturvårdsverket ska enligt jaktlagstiftningen se över fördelningen av de regionala miniminivåerna för rovdjur i Sverige minst en gång vart femte år. Översynen genomförs tillsammans med länsstyrelserna och samverkansråden.
Miniminivåer utgör ”golvet” för förvaltningen. För att länsstyrelserna ska kunna besluta om licensjakt efter stora rovdjur behöver det finnas en beslutad miniminivå som man når upp till regionalt.

Nu pågår en översyn av miniminivåerna. Just nu pågår samverkan och diskussion om fördelningen av miniminivåer mellan länsstyrelserna runt om i landet. Ett färdigt förslag ska lämnas in till Naturvårdsverket den 1 mars nästa år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev