Den klart vanligaste orsaken till att eftersöken på trafikskadat vilt inte klaras upp är att bilisten inte märkt ut olyckplatsen. Foto: Martin Källberg

Naturvårdsverket föreslår höjning av ersättningen vid trafikeftersök. Höjningen föreslås börja gälla den 1 oktober. Foto: Martin Källberg

Naturvårdsverket föreslår höjd ersättning vid alla trafikeftersök

Den första oktober föreslås en höjning av ersättningen för eftersök av trafikskadat vilt. Samtidigt införs ersättning för alla körda sträckor från första kilometern.

Ersättningen till jägare som utför uppdrag inom Nationella viltolycksrådet, NVR, har inte höjts sedan det infördes ersättning för trafikeftersök 2010. Naturvårdsverket föreslår nu en generell höjning av ersättningarna med 11 procent motsvarande KPI, konsumentprisindex, men för vissa viltarter föreslås en betydligt högre höjning.

 

Alla eftersök

För annat än björn, varg, järv, lo, älg och vildsvin blir höjningen hela 95 procent, från dagens 400 kronor till 780 kronor. Det gäller bland annat rådjur och mufflon, där arbetsinsatsen många gånger är lika omfattande som vid annat vilt men ersättningen har varit lägre.

Nu jämställs ersättningen för alla trafikeftersök.

Dessutom införs en månadsersättning till ansvarig jägare på 3.000 kronor, och en månadsersättning på 1.000 kronor till alla samordnare.

 

Naturvårdsverket öppnar för höjd ersättning vid trafikeftersök

På remiss

Totalt kommer förslaget att kosta 24 miljoner kronor årligen, som finansieras av det väghållningsanslag som Trafikverket ansvarar för.

Jägarorganisationerna har varit delaktiga i arbetet med att utforma förslaget, som nu skickas på remiss till Trafikverket, Polismyndigheten, Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund. Remisstiden pågår fram till den 7 juni.

Hela förslaget kan du läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev