Hårdare hagel, exempelvis av stål eller varianter av volfram, kan vara mer benäget att ge rikoschetter. Det bör man ta hänsyn till i exempelvis terräng med mycket sten, varnar Naturvårdsverket.

Hårdare hagel, exempelvis av stål eller varianter av volfram, kan vara mer benäget att ge rikoschetter. Det bör man ta hänsyn till i exempelvis terräng med mycket sten, varnar Naturvårdsverket. Foto: Kjell-Erik Moseid

Naturvårdsverket: ”Enklast att välja hagelammunition utan bly”

Det nya förbudet mot blyhagel innebär att en mer omfattande definition av våtmarker används och det är de kommunala nämnderna som ska sköta tillsynen hur lagen efterlevs. Det skriver Naturvårdsverket i en första kommentar.

Som Svensk Jakt skrivit vid upprepade tillfällen träder ett utökat förbud mot blyhagel i kraft den 16 februari. Det är EU-kommissionen som fattat beslut om ett förbud mot att skjuta eller inneha blyhagel i eller inom 100 meter från våtmark.

Blyhagelförbudet i praktiken

EU-förbudet ersätter det nationella förbud vid jakt i våtmarker som gällt sen tidigare, uppger Naturvårdsverket.

Följer frågan

Naturvårdsverket ska ta fram en vägledning för hur blyförbudet ska tillämpas. Myndigheten uppger nu i en första kommentar att man följer frågan och kommer löpande att uppdatera informationen utifrån ny kunskap. Naturvårdsverket skriver även: ”hur förbudet kommer att tillämpas avgörs efter eventuell prövning i domstol.”

Alternativhagel

Naturvårdsverket menar att förbudet sammantaget innebär att jägare inte kommer att kunna använda blyhagel i samma utsträckning som tidigare. Myndigheten understryker att den som jagar också ansvarar för att förbudet följs. ”För att vara på den säkra sidan kan det vara enklast att välja hagelammunition utan bly”, anser Naturvårdsverket.

Kommunen ska sköta tillsyn

Det är de kommunala nämnderna som har ansvar för tillsynen av förbudet enligt EU-förordningen, påpekar Naturvårdsverket i texten som finns att läsa på myndighetens hemsida.

 

Läs mer

Svensk Jakts samtliga artiklar om det kommande blyförbudet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev