Björnarna bli färre i landet, det uppger Naturvårdsverket.

Björnarna bli färre i landet, det uppger Naturvårdsverket. Foto: Olle Olsson

Naturvårdsverket: Björnarna blir färre i landet

Björnstammen minskar i landet. Det är en förväntad effekt av de senaste årens ökade licens- och skyddsjakter, uppger Naturvårdsverket.

Hösten 2022 fanns cirka 2 800 björnar i Sverige. Det visar en ny nationell beräkning av björnstammen som gjorts av Naturhistoriska riksmuseet.
Nu i höst beräknas stammen vara 2 480 björnar, enligt samma beräkningsmodell.

– Den nationella populationsuppskattningen visar att de höjda licensjaktskvoterna, med syfte att minska antalet björnar till de regionala målen i respektive län, har gett resultat, säger Jessica Backeryd, vilthandläggare på Naturvårdsverkets viltanalysenhet, i ett pressmeddelande från verket.
– Det blir nu viktigt att följa upp jakten och utvärdera effekterna av de senaste årens höga jaktuttag, fortsätter Jessica Backeryd.

Beräkning visar att antalet björnar minskar i samtliga län, i vissa län är minskningen omfattande, uppger Naturvårdsverket.

Mer än fördubblats

Mellan 2018 och 2020 sköts cirka 300 björnar årligen på licensjakt. Åren 2021 till 2023 har den siffran mer än fördubblats.

Antalet björnar skjutna vid skyddsjakt mellan 2018 och 2020 var cirka 220. Åren 2021 till 2023 ökade den siffran med cirka 30 procent.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev