Tiden för vargjakt rinner ut när licensjaktbeslutet förhalas i domstolsprocesser. Naturvårdsverket avvisar länsstyrelsernas och Jägareförbundets begäran om förlängd vargjakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Foto: Lars-Henrik Andersson

Naturskyddsföreningen överklagar vargjakt

Naturskyddsföreningen fortsätter att överklaga licensjakt på varg. Den här gången är det jakten på sex vargar i Dalarna som föreningen anser vara för omfattande.

Naturskyddsföreningen Dalarna yrkar till Förvaltningsrätten i Luleå att domstolen upphäver länsstyrelsens beslut om licensjakt på sex vargar i Orsenreviret.

Naturskyddsföreningen anser bland annat att årets vargjakt strider mot EU:s art- och habitatdirektiv.

I sin överklagan skriver Naturskyddsföreningen även att licensjakten på varg inte leder till någon minskad illegal jakt. Föreningen väljer därmed att helt bortse från den nyligen publicerade forskningen från Erica von Essen vid Sveriges Lantbruksuniversitet som ägnat sitt doktorsarbete åt illegal jakt på rovdjur. Erica von Essen har i sitt arbete kommit fram till att brist på inflytande ger illegal vargjakt och att den illegala jakten på varg är form av civil olydnad.

Som Svensk Jakt tidigare berättat har även föreningarna Nordulv, Rovdjursföreningen och Wolf Association Sweden överklagat Dalarnas licensjakt på varg.

Fakta

Enligt länsstyrelsens inventering hade Dalarnas län förra vintern 8,2 familjegrupper av varg samt 8,5 revirmarkerande vargpar.

Det motsvarar ungefär 100 vargar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev