Totalt ska 22 vargar fällas vid licensjakten som inleds den 2 januari.

Vargjakt: Samtliga överklaganden avslås

Förvaltningsrätten i Luleå fastställer länsstyrelsernas beslut om jakt på 22 vargar i vinter. Samtliga överklaganden, både de som ansåg att jakten ska stoppas och de som krävde att den ska utökas avslås av domstolen.

Svensk Jakt Publicerad 27 november 2017 - 15:24

Fem föreningar med vargens bevarande på agendan överklagade länsstyrelsernas beslut och ville att jakten i första hand skulle stoppas. Bland de klagande återfinns Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen Värmland.

Förvaltningsrätten gör bedömningen att de förutsättningar som krävs för licensjakt enligt jaktförordningen och art- och habitatdirektivet är uppfyllda.

 

Undantag från skydd

Domstolen skriver att syftet med jakten, som bland annat innebär att begränsa negativa socioekonomiska konsekvenser och förbättra möjligheten till tamdjurshållning, motiverar ett undantag från det strikta skyddet för varg.

Rätten anser att jakten är ändamålsenlig, det vill säga att de syften som anges förväntas uppnås genom jakten, samt att det saknas andra lämpliga lösningar.

 

Överklagades av jägarorganisationerna

Länsstyrelsernas beslut hade också överklagats av Svenska Jägareförbundets länsföreningar i Dalarna, Örebro, Värmland och Gävleborg, samt av flera distrikt inom Jägarnas Riksförbund.

Dessa anser att antalet vargar som får fällas är för få med hänsyn taget till vargstammens egentliga storlek, riksdagens beslut hur många vargar som Sverige ska hysa, med mera.

Förvaltningsrätten bedömer vad gäller antalet vargar som omfattas av jakten att länsstyrelserna tagit hänsyn till vargstammens nationella status samt till hur många vargar som finns i respektive län.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram