lördag 30 september

Naturen har läkande kraft

Är jägare fysiskt och psykiskt friskare än andra samhällsgrupper tack vare frisk luft, motion och vistelse i naturen? Det är en fråga som inte enkelt kan besvaras, eftersom ingen egentlig forskning finns på området. Men man kan anta att det är så, tack vare närliggande studier.

Elisabet Sonntag-Öström.

Elisabet Sonntag-Öström.

– Vissa generella saker vet man, men man har inte studerat jägare specifikt. Man får till exempel bättre immunförsvar av att vistas i naturen.
Det säger Elisabet Sonntag-Öström, som har forskat om naturens läkeförmåga vid långvarig, svår stress. Hon arbetar vid Umeå universitet, framför allt med att utbilda fysioterapeuter.

 

Alla naturtyper

– Naturupplevelser är välgörande och jakt är ett legitimt sätt att komma ut i naturen. Man rör också på sig och fysisk aktivitet är alltid bra, fortsätter hon.
Det spelar ingen roll vilken naturtyp man vistas i för att det ska vara välgörande både för immunförsvaret och den mentala hälsan. Det kan vara i skog, fjäll, eller vid havet, till exempel.
– Där du trivs att vara. Men man kan få goda effekter även av natur som inte är ens favorit, med bättre mental återhämtning, hjärtat lugnar ner sig och blodtrycket sänks, säger Elisabet Sonntag-Öström.

 

Bilder räcker

Det räcker till och med att titta på bilder av naturen för att må bättre. Elisabet Sonntag-Öström hänvisar till en studie från 1980-talet där man studerade gallopererade patienter. Halva vårdavdelningen vette mot fönster där man såg trädtoppar, halva mot en tegelvägg.
– De patienter som såg träd hade mindre behov av smärtlindring, rapporterade mindre ångest och skrevs ut fortare.

 

Bättre immunförsvar

Hennes resonemang får stöd i en nyligen publicerad rapport från University of Illinois, USA. Miljö- och beteendeforskaren Ming Kuo har sammanställt flera hundra studier och kommit fram till att vi mår bra av att vara i skogen. Där känner vi oss lugna och trygga. Detta i sin tur förbättrar vårt immunförsvar.
”När vi känner oss helt trygga kan kroppen ägna sig åt långsiktiga åtgärder som förebygger god hälsa, utveckla, reprodu­cera och bygga upp immunsystemet”, förklarar Ming Kuo.
Även andra aktiviteter, som sport eller kultur, kan vara positiva, men inget boostar immunförsvaret lika mycket som att vistas i naturen.

 

Mer harmoniska

Vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har man genomfört en studie med personer som var långtidssjukskrivna på grund av stress- och utmattningssyndrom.
Under tre månader fick försökspersonerna gå ut i skogen två gånger i veckan, två timmar åt gången. Enligt forskaren Ann Dolling blev de gladare och mer harmoniska av detta.
Att vistas i gammal skog med träd högre än 16 meter som tillät ljusinsläpp, var det som upplevdes mest positivt.

Hälsofördelar- och möjliga nackdelar för jägare

Plus
• Naturupplevelser som stärker immunförsvaret
• Motion
• Bra kött
• Kamratskap över ålders- och samhällsgränser

Minus
• Risk för olycksfall
• Hörselskador
• Risk för smitta, till exempel fästingburna sjukdomar, harpest, rävskabb
• Risk för negativa hälsoeffekter på grund av blyammunition

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev