Publicerad 19 december 2013 - 11:45

Hans Nordin. Foto: Olle Olsson

Hans Nordin. Foto: Olle Olsson

Naturbevakare ser brister i inventeringen

Hans Nordin är naturbevakare i Gävleborgs län. Han var med och arbetade fram den nya inventeringsmetodiken och tycker inventeringen är bra. Men Nordin ser också flera brister i hur inventeringarna genomförts.

– Vi är beroende av att jägare och andra rapporterar in syn- eller spårobservationer av lodjur. Och det är viktigt att de rapporteras direkt för att länsstyrelserna ska kunna följa upp observationerna, förklarar Hans Nordin.

Han menar också att det finns brister hos en del länsstyrelser, som inte har resurser eller en tillräckligt bra organisation för att följa upp de tips som kommer.

– I Gävleborg får vi sms direkt när någon lagt in en observation. Sedan är det någon från länsstyrelsen som åker ut och kontrollerar så fort det bara går. Men tyvärr ser det inte ut så i alla andra län, konstaterar han.

Enligt honom är det också viktigt att länsstyrelsen får in flera lodjursobservationer från samma område.

– Det är viktigt att man fortsätter lägga in sina observationer. Till sist ser vi ungefär hur lodjurens revir sträcker sig och får på så sätt lite enklare att särskilja olika familjegrupper.

 

Bytestäthetskarta spökar

I Gävleborg är också rapporteringsviljan väldig hög. Men där finns ett annat problem: Den bytestäthetskarta som används vid sammanställningen av inventeringarna. Kort sagt kan sägas att kartan över rådjursstammens storlek i stora delar av Hälsingland jämförs med rådjursstammen i renbetesområdet. Detta till trots att rådjursstammen i Hälsinglands älvdalar och bebyggelse är hundratals procent tätare än vad rådjursstammen är i till exempel Härjedalens renbetesområde.
Att kartan inte tar hänsyn till verkligheten får till följd att avståndskriteriet (sträckan mellan lodjursobservationerna) blir längre för att särskilja olika familjegrupper från varandra.

– Det här är väldigt olyckligt och vi arbetar för att bytestäthetskartan ska bli adaptiv. Vi som arbetar och lever i områdena vet mer om de lokala förutsättningarna än vad en statisk karta kan ange, konstaterar Hans Nordin.

Länsstyrelsen Gävleborg sammanställde i våras sin lodjursinventering. Den visade på 25 familjegrupper i länet, varav tre delades med andra län. Men efter att den felaktiga bytestäthetskartan använts vid den nationella sammanställningen ”prutades” en handfull familjegrupper bort eftersom man då ansåg att avståndet mellan familjegrupperna var för kort med tanke på hur många rådjur som kartan anger finns i området.

 

Men hur ska man då göra för att få till en bra lodjursinventering?

–  Jag vädjar till alla att rapportera in sina lodjursobsar omedelbart så att vi kan åka ut och säkra observationerna. Det är det enda sättet vi kan få till en rättvis inventering med dagens upplägg. Och vi måste ha snö, säger Hans Nordin.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram