Tanken med Eftersöksassistans är att förena de som vill hjälpa till med eftersök och de jägare som har behov av hjälp med eftersök. Foto: Johnny Olsson

När du behöver hjälp med eftersök

Premium

I några av Svenska Jägareförbundets länsföreningar finns Eftersöksassistans, en satsning på välutbildade eftersöksteam med olika specialiteter.

De aktuella länen är, än så länge, Skaraborg, Södra Älvsborg, Västra Götaland Väst, Västmanland och Östergötland. Flest anslutna eftersöksjägare finns det i Västra Götaland Väst. Syftet är att erbjuda jägare och jaktlag hjälp med eftersök då det av någon anledning behövs.

– Det var i Västra Götaland det började. Vi var några eftersöksjägare som hade utbildning och diskuterade behovet av eftersök. Det fanns också en grupp tidigare, men vi ville jobba ihop med Svenska Jägareförbundet. Detta var för ungefär fem-sex år sedan, säger Patrik Nilsson, Tranemo.

Han är själv en av de eftersöksjägare som ställer upp och är även med i Eftersöksassistans styrgrupp.

– Tanken var att det dels finns ett stort behov bland jägare att få hjälp med eftersök, dels att det finns eftersöksjägare och hundar som inte får så mycket jobb. Det är lite samma tanke som med Vildsvinshjälp, säger han.

 

Rutinerade ekipage

Ekipagen, förare och hundar, i Eftersöksassistans har gedigen utbildning och erfarenhet. De har specialiserat sig på olika viltarter.

– Det krävs lite mer av de här ekipagen, det är rutinerade ekipage, och inte de med sin första hund, säger Patrik Nilsson.

En målgrupp är nya jägare, en annan är de jägare som försökt själva men inte rett ut det.

 

Ideellt arbete

Eftersöksassistans är en ideell verksamhet, utan krav på ersättning från de jägare man gör eftersök åt. Däremot rekommenderar man att eftersöksjägaren får ersättning för sina reskostnader.

Gruppen ser sig som ett komplement till Nationella viltolycksrådets eftersöksverksamhet.

– De gör ett beundransvärt jobb inom trafikeftersök. Eftersöksassistans jobbar bara med jakteftersök. Men i princip alla som är med i Eftersöksassistans är också med i NVR på något sätt, säger Patrik Nilsson.

 

Fler län på gång

Verksamheten ser dessutom ut att spridas ytterligare.

– Vi hade en träff i mars-april dit vi bjudit in länsföreningar för att undersöka intresset. Det kom folk från Småland till Värmland och ännu längre norrut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.