Till exempel jaktstigar och annat jaktskytte där man går mellan olika stationer, skulle kanske kunna ingå bland de skattefria friskvårdsaktiviteterna. Foto: Jan Henricson

När blir jakt och jaktskytte godkänt för friskvårdsbidrag?

Premium

Friskvårdsbidrag på högst 5.000 kronor per år är skattefritt för anställda vid en rad aktiviteter som innehåller något praktiskt inslag som innebär motion. Men jaktskytte och jakt finns fortfarande inte med på Skatteverkets lista över godkända aktiviteter.

Marie Gadolin Publicerad 23 juli 2021 - 13:28

Bågskytte är ett exempel på godkänd aktivitet för skattefritt friskvårdsbidrag, men lerduveskytte är det inte. Sportfiske och att starta på bruksprov med sin hund räknas som godkänd aktivitet, men jakt gör det inte.

Starta på jaktprov nu friskvårdsaktivitet

Det finns flera domar där personer har överklagat ett negativt besked från Skatteverket och fått rätt. Så till exempel en dom i Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, i juni 2020, där en klagande ville få skattefritt friskvårdsbidrag för att träna fältskytte och westernskytte, där man går två–åtta kilometer mellan målen. Skatteverket sa nej, men stötte på patrull i HFD som godkände överklagan.

 

Fler aktiviteter

I ett par senare HFD-domar 2020 godkändes bland annat ”friluftsaktiviteter och naturupplevelser med inslag av motion”, liksom agility och sportfiske, enligt ett pressmeddelande från Skatteverket.

Viktigt att komma ihåg är dock att även om Skatteverket anser att en aktivitet är godkänd som skattefri friskvård, kan arbetsgivaren välja att inte erbjuda den aktiviteten.

 

Pröva frågan

På Svenska Jägareförbundet anser man att jakt och även jaktskytte borde kunna klassas som friskvårdsaktivitet.

– Friskvård handlar i mitt tycke om både fysisk och psykisk hälsa. Jakt klarar bägge kriterierna. Det finns all anledning för jägare att få frågan prövad, sa förbundets kommunikationschef Magnus Rydholm till Svensk Jakt i en tidigare intervju.

Jakt och skytte grund för friskvårdsbidrag?

Förra året godkändes ”friluftsaktiviteter och naturupplevelser med inslag av motion”. Låter inte det väldigt mycket som jakt?

– Jo, man kan verkligen fundera kring det, säger Magnus Rydholm.

 

Vad inom jakten skulle kunna användas för friskvårdsbidrag? Till exempel medlemsavgifter godkänns ju inte.

Magnus Rydholm

Magnus Rydholm.

– Att köpa en jakt kanske kunde vara okej, och jaktstigskytte eller andra skyttetävlingar där man rör på sig mellan stationer.

 

Vet du om någon jägare har fått ett ärende prövat?

– Nej, det gör jag inte. Men vi är naturligtvis positiva till folkhälsoeffekterna som jakt och jakthundar ger, säger Magnus Rydholm på Jägareförbundet.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram