Publicerad 12 juni 2018 - 11:38

Naturvårdsverket uppmanar jägare att vara noga med hygienen och tvätt av skodon, kläder och redskap, särskilt vid jakt i andra länder där smittan finns. Foto: Jan Henricson

Myndighet varnar för afrikansk svinpest

Grissjukdomen afrikansk svinpest sprider sig i Europa och närmar sig Sverige, uppger Naturvårdsverket som nu uppmanar jägare till försiktighet för att sjukdomen inte ska hota vildsvinsstammen och den svenska grisnäringen.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning

– Afrikansk svinpest kan orsaka mycket stor dödlighet bland vildsvin, vilket kan medföra stora negativa följder för jaktnäringen och viltbruket i Sverige, säger Anna Malmsten, handläggare på Naturvårdsverket.

De senaste åren har sjukdomen spridit sig i Europa och finns nu hos vildsvin i Baltikum, Polen, Tjeckien, Ungern och Ryssland. Det har gjort att EU nu agerar och uppmanar medlemsländerna till insatser för att begränsa spridningen.

 

Drabbar tamgrisar

”Om afrikansk svinpest sprids till Sverige skulle det kunna innebära att smittan etableras hos vildsvin eller drabbar tamgrisar. Det skulle ge stora konsekvenser för svensk livsmedelsexport, särskilt för den svenska grisnäringen”, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Sjukdomen är inte farlig för människor. Däremot kan människor sprida sjukdomen vidare, till exempel vid vildsvinsjakt, uppger myndigheten. Därför uppmanar Naturvårdsverket jägare till försiktighet för att sjukdomen inte ska hota vildsvinsstammen och den svenska grisnäringen.

 

Smittspridning

Vid jakt på vildsvin finns en risk att smittan förs vidare via slaktrester, blod och kroppsvätskor på kläder och jaktredskap. Jägare uppmanas därför att vara noga med hygienen och tvätt av skodon, kläder och redskap, särskilt vid jakt i andra länder där smittan finns. Om jakthunden varit med bör pälsen tvättas innan man åker hem, råder Naturvårdsverket.
Även kött och obehandlade jakttroféer kan innebära en smittrisk och både jägare och skogsägare uppmanas att inte slänga matrester som kan smitta i skogen.
– Om du åker på jaktresa till ett drabbat område är det också bra om du kan lämna bilen hemma och istället exempelvis hyra på plats, säger Anna Malmsten.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Mina artiklar

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram

Heta ämnen på Svenskjakt.se