Naturvårdsverket uppmanar jägare att vara noga med hygienen och tvätt av skodon, kläder och redskap, särskilt vid jakt i andra länder där smittan finns. Foto: Jan Henricson

Myndighet varnar för afrikansk svinpest

Grissjukdomen afrikansk svinpest sprider sig i Europa och närmar sig Sverige, uppger Naturvårdsverket som nu uppmanar jägare till försiktighet för att sjukdomen inte ska hota vildsvinsstammen och den svenska grisnäringen.

– Afrikansk svinpest kan orsaka mycket stor dödlighet bland vildsvin, vilket kan medföra stora negativa följder för jaktnäringen och viltbruket i Sverige, säger Anna Malmsten, handläggare på Naturvårdsverket.

De senaste åren har sjukdomen spridit sig i Europa och finns nu hos vildsvin i Baltikum, Polen, Tjeckien, Ungern och Ryssland. Det har gjort att EU nu agerar och uppmanar medlemsländerna till insatser för att begränsa spridningen.

 

Drabbar tamgrisar

”Om afrikansk svinpest sprids till Sverige skulle det kunna innebära att smittan etableras hos vildsvin eller drabbar tamgrisar. Det skulle ge stora konsekvenser för svensk livsmedelsexport, särskilt för den svenska grisnäringen”, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Sjukdomen är inte farlig för människor. Däremot kan människor sprida sjukdomen vidare, till exempel vid vildsvinsjakt, uppger myndigheten. Därför uppmanar Naturvårdsverket jägare till försiktighet för att sjukdomen inte ska hota vildsvinsstammen och den svenska grisnäringen.

 

Smittspridning

Vid jakt på vildsvin finns en risk att smittan förs vidare via slaktrester, blod och kroppsvätskor på kläder och jaktredskap. Jägare uppmanas därför att vara noga med hygienen och tvätt av skodon, kläder och redskap, särskilt vid jakt i andra länder där smittan finns. Om jakthunden varit med bör pälsen tvättas innan man åker hem, råder Naturvårdsverket.
Även kött och obehandlade jakttroféer kan innebära en smittrisk och både jägare och skogsägare uppmanas att inte slänga matrester som kan smitta i skogen.
– Om du åker på jaktresa till ett drabbat område är det också bra om du kan lämna bilen hemma och istället exempelvis hyra på plats, säger Anna Malmsten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev