Försvaret menar att domen i muthärvan, där den dömde fick 1,5 års fängelse, är för hård och att påföljden bör mildras i nivå med minimistraffet på sex månaders fängelse. Foto: Jan Henricson

Mutdömd provledare vill ha sänkt straff

Premium

Strax före jul kom domen i den uppmärksammade muthärvan där två provledare skrivit ut falska jägarbevis.
Den så kallade huvudmannen dömdes till fängelse i 1,5 år. Nu överklagar mannen domen.

Haparanda tingsrätt dömde två män från Norrbotten för grovt tagande av muta. Den ena provledaren, en man i 55-årsåldern, dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst i 160 timmar. Mannen ska även betala 9.000 kronor till staten, som motsvarar värdet på det belopp han förverkat.

Den andre provledaren, som är i 50-årsåldern, dömdes dock till fängelse i 1,5 år samt att han ”…förpliktas att såsom förverkat värde av utbyte av brott utge 40.000 kronor till staten.”

Fängelse i 1,5 år för huvudmannen i muthärvan

Han överklagar nu domen. Den 9 januari lämnade hans advokat, Karoliina Ikonen, in en överklagan till hovrätten.

– Jag kan tycka att det är en hård dom och det finns inte så mycket praxis att gå efter, sade Karoliina Ikonen, efter att tingsrätten meddelade sin dom i december.

 

Vill ha sänkt straff

Advokat Karoliina Ikonen. Foto: Daniel Holmgren

I överklagan yrkar hon att hennes klient döms enbart för tagande av muta av normalgraden samt att värdet på det förverkade beloppet, 40.000 kronor, sänks.

Advokaten skriver också i överklagan att hennes klient förts bakom ljuset och inte haft kännedom om de aktiviteter som åklagaren gjort gällande.

Karoliina Ikonen skriver att hennes klient inte varit drivande och att det saknas koppling mellan honom och de som fått falska jägarbevis utfärdade. Vidare hävdar advokaten att man inte kan jämställa utfärdande av jägarbevis med myndighetsutövning.

 

Minimistraff rimligt

Vidare skriver Karoliina Ikonen: ”Först och främst har tingsrätten bedömt straffvärdet för högt och oaktat rubriceringsfrågan ska straffvärdet och straffmätningsvärdet sättas ned. För det fall gärningen ska bedömas som grov har alla försvårande omständigheter beaktats i rubriceringsfrågan varför straffvärdet bör stanna vid minimistraff för rubriceringen, dvs. 6 månaders fängelse.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev