
En motion till Jägareförbundet kan innehålla förslag om stort som smått och varför inte använda tiden på ett långsamt jaktpass till att fundera på förbättringar. Motioner kan handla om det mesta, till exempel förändringar av övningsskyttet eller att förbundet ska arbeta för enklare regler för åtelkameror. Foto: Jan Henricson
Motionera mera – ditt förslag kan göra skillnad
Skriv en motion för att göra jakten, viltvården, viltförvaltningen eller förbundets arbete bättre. Uppmaningen till medlemmarna kommer från Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson.
Året går mot sitt slut och för de som har idéer om hur jakten och viltförvaltningen kan förbättras är det hög tid att sätta sina tankar på pränt. Senast 31 december ska jaktvårdskretsen som medlemmen tillhör ha motionen för att den ska komma med i processen som kan leda fram till ett positivt beslut på Jägareförbundets årsstämma som hålls under försommaren.
En motion till Jägareförbundet kan göra skillnad, det finns det många bevis för genom åren.
– Det varierar men det är inte ovanligt att vi har ett 30-tal motioner att behandla under årsstämman. Många av dem antas för vidare arbete genom utredningar, beredningar för att slutligen bli skarpa förslag till myndigheter och politiker. Vissa motioner handlar om förbundsfrågor, sådant vi själva bestämmer över, och då går det i regel snabbare, säger förbundsordförande Torbjörn Larsson som gärna ser att motionsfloden blir stridare.
Tydlighet är bra
En motion kan behandla stort såväl som smått. Från hur det lokala övningsskyttet ska utvecklas till hur Jägareförbundet på ett effektivare sätt ska göra sin röst hörd på den internationella arenan.
En lång rad exempel på vad motioner kan innehålla kan hittas här, eller här, där svenskjakt.se listar motioner i korthet till ett par av senare års förbundsstämmor.
– Jag kan egentligen inte komma på något som inte kan föreslås i en motion, säger Torbjörn Larsson. Sedan ett antal år sedan hanteras frågor om jakttider i ett annat system, annars är det fritt fram.
Torbjörn Larsson har emellertid ett par tips till den hågade motionären.
– Hanteringen underlättas om motionerna är tydliga och väl skrivna. Tveka inte inför att ta hjälp om det skulle behövas. Det finns de på länsföreningar eller i kretsar som kan hjälpa till med sådant.
Starkare röst
Torbjörn Larsson har aldrig som enskild medlem skrivit någon motion, men har under åren som länsförbundsordförande i Västmanland varit med och författat flera förslag till förbundsstämman.
– Skillnaden är att länsföreningen kan gå direkt till årsstämman. För en enskild medlems del gäller det att motionen först diskuteras på kretsens årsmöte, sedan länsföreningens. Och det är inte negativt, tvärt om styrker det förslaget om krets och län ställer sig bakom motionen, säger Torbjörn Larsson.
Ibland riktas kritik mot motionsprocessen som i ett IT-samhälle kan upplevas som trög och omständlig. Det skulle vara både bättre och gå snabbare om förslag kunde ställas direkt till ledningen för förbundet och som sedan kan avgöras i webbaserade medlemsomröstningar, har det till exempel föreslagits.
Bra instruktion
Men Torbjörn Larsson håller inte med:
– Visst, det tar tid att få igenom ett förslag, men demokrati måste få ta tid. Men om det kan presenteras ett snabbare system som är lika demokratiskt säkert, är jag inte främmande för att tänka nytt, säger Torbjörn Larsson.
Kanske finns det någon bland alla förbundets medlemmar som har någon bra idé om just det. Då går det alltid att skriva en motion om saken.
På Jägareförbundet Dalarnas hemsida finns bra och kortfattad information om hur en medlem i Jägareförbundet ska göra och tänka på när ett förslag skrivs som en motion.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.