Ett av alla de får som dödats av varg vid Molstabergs gård. Foto: Maria Törmänen

Ett av alla de får som dödats av varg vid Molstabergs gård. Foto: Maria Törmänen

Molstaberg överklagar skyddsjaktsbeslut

Markägarna och arrendatorerna på vargdrabbade Molstabergs gård överklagar nu via sin advokat länsstyrelsens skyddsjaktbeslut till Naturvårdsverket. De vill bland annat att båda de vuxna vargarna i reviret ska få fällas.

I överklagandet yrkas även att skyddsjaktperioden ska bestämmas till den tidpunkt då båda vargarna fällts, eller åtminstone till den 15 oktober, med möjlighet till förlängning. Och det riktas dessutom hård kritik mot länsstyrelsens tidigare skyddsjaktsbeslutet:
”Genom att begränsa skyddsjakten till endast smyg- och vakjakt och bara på Molstaberg och under mycket kort tid, i en situation där länsstyrelsen är väl medveten om att många vargvänner kommer att försöka sabotera skyddsjakten, skapar länsstyrelsen inte förutsättningar för en framgångsrik skyddsjakt. Av länsstyrelsen uppställda villkor för skyddsjakten verkar snarare medverka till att skydda vargen än att få den fälld”, heter det i överklagandet.

Hela reviret
Markägarna och arrendatorerna vill nu att området utökas till hela Sjundareviret eller i varje fall till det älgskötselområde där Molstaberg ingår. De vill också att dispens ska medges så att motorfordon ska få användas för att söka efter och genskjuta vargarna, att vargarna ska få fällas från motorfordon. Likaså begär de att få eventuell dispens för att hundar ska få användas.
Det nuvarande skyddsjaktbeslutet begränsar jakten till fastigheten Molstaberg, vilken endast utgör någon procent av vargreviret. Beslutet gäller till den 11 september.
Överklagandet är sänt till Naturvårdsverket via länsstyrelsen i Stockholm.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev