Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är jägare och vet vilka stora insatser de jägare gör som eftersöker skadat vilt längs våra vägar. Han vill därför höja ersättningarna som utgår till eftersöksjägarna. Foto: Jan Henricson

Moderaterna vill höja ersättningen vid eftersök

Ersättningen som utgår till jägare som gör eftersök på trafikskadat vilt behöver höjas. Det anser Moderaterna som i sin skuggbudget ökar anslaget med 20 miljoner kronor.

I dag uppgår kostnaden för eftersök av trafikskadat vilt till 46 miljoner kronor. Moderaterna anser att ersättningen till eftersöksjägarna är för låg i förhållande till arbetet de utför, och anslår ytterligare 20 miljoner kronor i den M-skuggbudget som presenteras i dagarna.

– Många jägare gör ett otroligt arbete för att i ur och skur, inte sällan mitt i natten, leta upp och förkorta lidandet för svårt skadade djur. Deras insatser och stora engagemang erkänns inte alltid av delar av samhället. Jag menar att en höjning av ersättningen är ett sätt att visa vår uppskattning, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till Svensk Jakt.

Ulf Kristersson är själv jägare och vet hur besvärligt ett eftersök kan vara, och vilka krav som ställs på jägare och hundar för att lyckas.

– Vi vill höja anslaget med 20 miljoner kronor vilket är en ganska rejäl ökning med över 40 procent.

 

Till jägarna

Hur pengarna ska användas inom eftersöksorganisationen är en senare fråga, menar Ulf Kristersson. I de diskussionerna måste både Nationella viltolycksrådet och Svenska Jägareförbundet få säga sitt.

– Men vår mening är att de ska gå till höjda ersättningar till jägarna som gör jobbet. Som jag ser det borde det inte vara några skillnader i ersättningen beroende på vilket vilt som ska eftersökas.

– För den jägare som blir väckt klockan tre om natten för att ge sig ut längs trafikerade vägar och leta efter ett skadat djur spelar det nog ingen roll om det är en älgkalv eller ett rådjur som ska letas upp. Det är lika besvärligt vilket som, säger Ulf Kristersson.

 

Förenklad skyddsjakt

Moderaterna vill också förenkla reglerna för skyddsjakt på gäss och tranor som förstör fält med odlade grödor.

– Många lantbrukare har stora problem med fåglar som betar på deras åkrar. Ofta försöker man lösa problemen med skrämselåtgärder och i vissa fall också stängsling. Men det är inte tillräckligt och därför måste regelverket när skyddsjakt kan användas ses över. Det får inte vara krångligt för den lantbrukare som vill skydda sina grödor mot fåglar som på intet sätt är hotade, säger Ulf Kristersson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev