Moderaterna: Låt två personer kunna få licens på samma vapen

Två jägare, två licenser och ett vapen. Kan det vara något? Med sitt förslag vill Moderaterna underlätta för nya jägare och för sällanjägare. Foto: Jan Henricson

Underlätta för nybörjare och sällanjägare och inför ett system där två jägare kan få licens på samma vapen. Slopa också kravet på att jägare ska behöva bära med sig vapenlicens och jaktkort när de jagar. Det föreslår Moderaterna genom sin nye talesperson för landsbygdsfrågor, Ulf Berg.

Enligt Ulf Berg är dagens system begränsande för nybörjaren och för den som jagar mera sällan. Därför skulle ett system som innebär att två personer kan dela på ett vapen, något han kallar för parallelltillstånd, kunna göra tillvaron lite enklare för vissa jägare.
– Jakt är en dyr hobby och det kan tyckas vara lite av en chansning att investera i vapen och vapenskåp om man ännu inte riktigt har bestämt sig. Detsamma kan gälla för någon som jagar mer sällan och som inte behöver ha ett eget vapen utan kan dela det med någon annan, säger Ulf Berg till Svensk Jakt.

Två vinnare

Ulf Berg menar att både den enskilde och samhället skulle vinna på ett sådant system.
– I de fall det inte blir något av med det spirande jaktintresset blir ett par bössor ofta stående i ett vapenskåp. Med vårt förslag skulle man få bort dessa, samtidigt som den enskilde sparar en hel del pengar, säger han.
– Samtidigt blir det inga problem med ammunitionen, för vilken man måste ha licens. Om man utnyttjar lånelicenssystemet, som är begränsande i sig, står man dessutom med oskjuten ammunition när vapnet lämnas tillbaka. Med vårt förslag blir det legalt att inneha den.
I linje med ovanstående förslag vill man också se en ändring av förvaringsreglerna. Att inte kunna förvara sina vapen på annan plats än där man är skriven är ingen lyckad lagstiftning, enligt Moderaterna.
– Varför det skulle vara bättre att förvara vapnen i etta på Södermalm istället för hemma hos föräldrar eller andra släktingar dit man reser för att jaga och övningsskjuta är svårt att förstå. Där går det att göra mycket för att förenkla och förbättra för jägare och sportskyttar.

Som med vanligt körkort

Moderaterna föreslår också att kravet på att jaktkort och vapenlicens ska medföras vid jakt slopas. Med dagens teknik vore det inte svårt för polisen att med datorers och smarta telefoners hjälp kunna kontrollera att jägaren följer lagen.
– Vi föreslår att polisen ska kunna söka i databaserna som hanterar både jaktkort och vapenlicenser, på samma sätt som man idag kan kontrollera om en person har körkort. Det blir enklare för både jägare och polis, och det borde underlätta för myndigheten så att man kan bli snabbare med handläggningen av vapenlicenser, säger Ulf Berg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev