314 rådjur och 19,5 älgar per 1.000 hektar! Det blev resultatet i en spillningsinventering som gjordes av en ledamot i en älgförvaltningsgrupp. När Jägareförbundet inventerade om området blev resultatet något helt annat. Foto: Ingemar Pettersson & Jan Henricson

Misstänkt inventeringsfusk internutreds av skogsbolag

Premium

En anställd vid skogsbolaget Stora Enso misstänks för att kraftigt ha överdrivit antalet älgar och rådjur i samband med en spillningsinventering. Mannen är även ledamot i åtminstone en av länets älgförvaltningsgrupper – som gör avskjutningsplanen för områdets älgjakt.

Det var i början av april som mannen säger sig ha varit ute och spillningsinventerat tre områden, så kallade trakter, i Värmland. Resultatet motsvarade makalösa 314 rådjur och 19,5 älgar per 1.000 hektar!

Anställd och ledamot

Svensk Jakts uppgifter gör gällande att inventeringen utförts av en anställd på Stora Enso. Personen ifråga sitter även som ledamot, som representant för bolaget, i åtminstone en av länets nio älgförvaltningsgrupper.

Nya älgskötselområden utan stöd i lagen

Tidningen har förgäves försökt komma i kontakt med mannen som inventerat aktuella områden. Michael Larsson, chef för viltförvaltning på Stora Enso, är fåordig när han får Svensk Jakts frågor.

– Mannen är sjukskriven för tillfället och vi har tillsatt en internutredning. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Michael Larsson.

Förbundet kontrollerar

Gunnar Glöersen.

När Jägareförbundet Mitt, som alltid kvalitetssäkrar inventeringsresultaten, fick kännedom om det märkliga resultatet från spillningsinventeringen bestämde sig förbundet för att kontrollera de tre områdena.

Jägareförbundets resultat visar på helt andra tätheter av klövvilt.

– Jag har inventerat samtliga tre trakter. Mitt resultat visar 3,1 rådjur och 3,5 älgar per 1.000 hektar, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Värmland.

”Högst olämpligt”

Ola Wälimaa.

Att lämna in osanna uppgifter i en spillningsinventering är förmodligen inte brottsligt, även om det skulle kunna röra sig om så kallat osant intygande.

– Men helt klart är det högst olämpligt. Resultaten från inventeringen ligger till grund för kommande avskjutningsplaner av älg. Planerna beslutas av länsstyrelsen. Om de inte är byggda på fakta kan besluten komma att överklagas och även upphävas, säger Svenska Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev