Foto: Jan Henricson

Misstänkt för våldtäkt på barn – förlorar rätten till vapen

Premium

Polismyndigheten gjorde rätt när de beslutade att omhänderta vapen, ammunition och licens från en man som misstänkts för bland annat grov våldtäkt mot barn och grov stöld. Det anser kammarrätten.

Dagens Juridik skriver att det var i slutet av maj förra året som Polismyndigheten beslutade att omhänderta en 35-årig mans vapen, ammunition och tillståndsbevis. Detta då mannen misstänktes för grov våldtäkt mot barn, barnpornografibrott, grov stöld och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Dessutom fanns vid tillfället misstanke om att mannen led av instabilt psykiskt mående.

35-åringen överklagade Polismyndighetens beslut. Han ansåg att han inte delgivits misstanke om om våldtäkt mot barn samt att förundersökningen om allmänfarlig ödeläggelse redan lagts ner.

 

Allvarlig art

Och Förvaltningsrätten i Linköping gav mannen rätt. Rätten konstaterade visserligen att den typen av brott som mannen var misstänkt för var av sådan allvarlig art att den gav anledning att ifrågasätta hans lämplighet att inneha vapen.

Men förvaltningsrätten konstaterade vidare att då åtal ännu inte väckts samt att utredningen var mycket knapphändig så hade Polismyndigheten inte fog för att omhänderta mannens vapen och därför upphävdes polisens beslut.

 

Fastställer beslut

Polismyndigheten överklagade detta till Kammarrätten i Jönköping. Dagens Juridik skriver att kammarrätten ger Polismyndigheten rätt då rätten anser att det begränsade underlaget var tillräckligt för att besluta om omhändertagande. Vidare anser kammarrätten att det finns anledning att ifrågasätta mannens lämplighet att inneha vapen med tanke på de brott han sedan prövningen i förvaltningsrätten dömts för.

Kammarrätten fastställer därmed Polismyndighetens beslut att omhänderta mannens vapen, ammunition och tillståndsbevis.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev