Misstänkt CWD-fall var falskt alarm

Älgen som under förra veckan hittades i Ekshärad var inte smittad av CWD. Enligt Sveriges Radio Värmland har SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, undersökt hjärnan på den döda älgen utan att finna spår av den fruktade och smittsamma sjukdomen.

Älgkon hittades liggande på en skogsbilväg i Ekshärad. Den levde då, men var mycket svag. Med tydliga balansproblem reste sig kon upp, men tog sig inte längre än till diket där den dog.
Beteendemönstret med avmagring och balansrubbningar ledde misstankarna till CWD, chronic wasting disease, som är en förtviningssjukdom liknande galna kosjukan. Huvudet av kon och hennes kalv skickades till SVA för analys.

Tre fall i Norge
CWD angriper hjärnan på hjortdjur och tre fall har under våren upptäckts i Norge. Norska myndigheter har efter det höjt beredskapen och bland annat infört förbud mot saltsten för att minska smittspridningen.
Sjukdomen leder alltid till döden och nu har även svenska myndigheter höjt beredskapen genom passiv övervakning.
Den döda älgkon i Ekshärad var det fjärde djuret som undersökt av SVA. Inget av djuren har varit smittade av CWD men djur med misstänkta symptom ska skickas till SVA för undersökning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev