När björnen kom mot jägaren hamnade han i en nödvärnssituation, enligt polisen som inte längre misstänker att ett jaktbrott begåtts. Foto: Johnny Olsson

Misstanke om grovt jaktbrott avskriven

Den jägare som under grävlingsjakt skadsköt en björn är inte längre misstänkt för jaktbrott. Enligt polisen agerade jägaren i nödvärn.

Ett par dagar innan björnjakten inleddes släppte jägaren sin gråhundstik på ett grävlingsspår utanför Järvsö i Hälsingland. Klockan var tio på kvällen och tiken släpptes på ett spår där en grävling en stund tidigare passerat.

Strax därpå blev det ståndskall, och jägaren gick mot hunden och det han förmodade var en grävling.

När han hade 40 meter kvar syntes hunden i ljuset från pannlampan. Men istället för att gå fram och avliva en grävling fick jägaren istället närkontakt med en björn som kom emot honom.

– Jag sköt direkt ett skott i luften för att försöka skrämma den. Men istället kom hon rakt emot mig. Jag hann bara växla patron och vrida mig lite grand så var björnen bara tio meter från mig. Då sköt jag igen, berättade jägaren för Svensk Jakt.

Björnen försvann och jägaren anmälde det inträffade till polisen som kom till platsen tillsammans med eftersöksjägare. Senare på natten avlivades björnen, en mindre hona.

Jägaren var inledningsvis misstänkt för grovt jaktbrott. En misstanke som nu har avskrivits av polisen som motiverar det med att jägaren befann sig i en nödvärnssituation när han sköt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev