Här sköts björnen.

Här sköts björnen.

Jägare skadsköt björn under grävlingsjakt

UPPDATERAD TEXT En jägare i 30-årsåldern misstänks till vidare för grovt jaktbrott efter att ha skadskjutit en björn sent på lördagskvällen.

Det var vid 22-tiden på lördagskvällen som jägaren släppte sig gråhundstik på ett grävlingsspår i Rödmyra utanför Järvsö i Hälsingland.

– En kompis till mig såg när en grävling gick över vägen och jag släppte hunden på spåret. Hon har varit lite trög att få igång i jakten men jag såg att hon tog sig ann spåret direkt och försvann in i skogen, berättar jägaren för Svensk Jakt.

Strax därefter blev det ståndskall. Det stod fast i upptaget och rörde sig sedan sakta, sakta.

– Jag tog det lugnt men efter en stund gick jag in mot ståndskallet.

 

Björn

40 meter från ståndskallet såg han gråhundstiken i pannlampans sken. Men plötsligt kom det fram en björn.

– Jag sköt direkt ett skott i luften för att försöka skrämma den. Men istället kom hon rakt emot mig. Jag hann bara växla patron och vrida mig lite grand så var björnen bara tio meter från mig. Då sköt jag igen, berättar jägaren.

Björnen träffades av skottet och tumlade först omkull och försvann sedan från platsen. Jägaren sköt dock inget ytterligare skott eftersom han då bara hade jaktmatchammunition kvar i magasinet.

– Jag fick tag på hunden direkt. Därefter gick jag till bilen och anmälde till polisen vad som hade hänt, berättar den förtvivlade jägaren.

 

Lyckat eftersök

Därefter anslöt både polis och eftersöksjägare. Senare på natten lyckades eftersöksjägarna även spåra upp och avliva den skadskjutna björnen. Det var en mindre hona med en ålder på omkring ett par år.

– Det känns otroligt skönt att de lyckades få fatt på henne och att hon inte heller hade några ungar, säger jägaren.

Jägaren är tills vidare misstänkt för grovt jaktbrott. Polisen har inte beslagtagit hans vapen.

– Det känns fruktansvärt att det blivit så här. Men jag hade inte en tanke på björn när jag släppt hunden på en grävling. Jag hörde heller ingen skillnad på skallet jämfört med när hon tidigare skällt grävling och älg, berättar jägaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev