Företrädare för flera länsföreningar uppmanar medlemmar som är besvikna över Svenska Jägareförbundets årsstämma att inte lämna förbundet, utan att byta länsförening. Foto: Jan Henricson

Missnöjda medlemmar uppmanas byta länsförening

Premium

Representanter för flera länsföreningar i Svenska Jägareförbundet uppmanar enskilda medlemmar som överväger att lämna förbundet efter helgens stämma, att i stället byta länsförening för att markera sitt missnöje och samtidigt stärka den linje man stödjer.

Svensk Jakt Publicerad 7 juni 2021 - 19:15

Krutröken efter helgens årsstämma i Svenska Jägareförbundet har börjat lägga sig.

Som en rekyl på de val som genomfördes och beslut som togs uppmanar Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, och flera andra förtroendevalda alla missnöjda medlemmar att aktivt byta länsförening och krets.

På det sättet hävdar Ulf Berg att missnöjda medlemmar kan göra sin stämma hörd.

– Vi välkomnar Henry Sténson som medlem i Rättviks jaktvårdskrets. Är det fler som är besvikna över hur era förbund sett till att göra SJF till ett tamt organ så är ni välkomna, skriver Ulf Berg på sin Facebook-sida.

I en kommentar på det inlägget undrar Britt-Marie Nordquist, tidigare medlem av förbundsstyrelsen och styrelseledamot i Jägareförbundet Värmland, om det finns möjlighet till dubbelt medborgarskap.

 

”Lämna inte – byt”

Lisa Pekkari, kretsordförande i Jägareförbundet Kiruna och en av Jägareförbundet Norrbottens ombud på Jägareförbundets årsstämma har samma tankar i ett eget Facebookinlägg.

– Nu hakar jag på en god idé. Funderar ni på att lämna Svenska Jägareförbundet efter helgens lågvattenmärke, gör inte det! Ändra ditt medlemskap till någon av de länsföreningar som stod bakom Henry Sténson, skriver Lisa Pekkari och beskriver hur den som är intresserad ska göra.

– På så sätt stödjer du de som jobbar hårt för medlemmarna och jaktens framtid i Sverige och som vill se en ändring till ett starkare förbund. Samtidigt sänder du en tydlig signal till de län som ansvarade för den sandlådenivå som genomsyrade hela stämman.

 

Vill inte att medlemmar ska förloras

Lars Persson, ordförande i Jägareförbundet Skåne, är inne på samma linje.

Lars Persson.

– Det är viktigt att förklara för medlemmarna att man är medlem i ett länsförbund, och inte i Svenska Jägareförbundet. Den som är missnöjd med hur detta har gått till kan byta länsförbund till ett som man tycker representerar ens åsikter bättre. Då finns dessutom chansen att det länsförbund man byter till får fler ombud till nästa stämma, säger Lars Persson till Svensk Jakt.

Lars Persson vill vara tydlig med att han inte vill att Jägareförbundet ska tappa medlemmar på grund av inre strider.

– Vi jägare har så många viktiga frågor framför oss. Att tappa medlemmar nu vore mycket olyckligt för jakten och för viltförvaltningen. Det är mycket viktigt att vi totalt sett förblir många och starka för att kunna påverka, säger Lars Persson.

 

”Vi hade fått finna oss i det”

KG Abramsson. Foto: Lars-Henrik Andersson

KG Abramsson, ordförande i Jägareförbundet Västerbotten, var drivande bland de elva länsföreningar som stod bakom nomineringen av Peter Eriksson som ordförande.

För KG Abramsson var det helt avgörande att inte få Henry Sténson som ordförande i Jägareförbundet, men han skulle ändå ha accepterat det beslut som stämman fattat.

– I en folkrörelse och en förening ska allt sådant här avhandlas på stämmor. Demokratins alla redskap har vi använt och vi har fått ett utslag, även om det inte blev alltför tydligt så var det med marginal. Det hade varit jobbigare om vi bara hade haft en rösts skillnad. Vad hade hänt om den andra sidan hade vunnit? Vi hade fått finna oss i det, säger KG Abramsson.

 

Jan Henricson

Lars-Henrik Andersson

Boo Westlund

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram