Två minkfarmare i Västra Götaland som ingrep under en attack av djurrättsaktivister frias av Göta hovrätt. Foto: Mostphotos

Minkfarmare hade rätt att ingripa mot djurrättsaktivister

Två minkfarmare i Västra Götaland ingrep när djurrättsaktivister attackerade deras gård. De krossade framrutan på aktivisternas bil för att hålla dem kvar i väntan på polis, och dömdes i tingsrätten till dagsböter. Nu upphäver en enig Göta hovrätt den domen och friar männen.

Svensk Jakt Publicerad 18 juni 2019 - 08:50

I samband med att djurrättsaktivister tog sig in på en minkfarm i Västra Götaland försökte ägarna stoppa angreppet och hålla kvar aktivisterna i väntan på polis. Under det tumult som uppstod krossades framrutan på aktivisternas bil.

För det dömdes de två minkfarmarna i tingsrätten till 30 dagsböter vardera för skadegörelse, 4.500 kronor i skadestånd och att även var och en betala 800 kronor till brottsofferfonden.

 

Hovrätten upphäver domen

ATL skriver om domen som nu har prövats av Göta hovrätt.

Hovrätten har gjort en helt annan bedömning av händelsen. En enig hovrätt upphäver tingsrättens dom och friar de båda männen. Enligt hovrätten kan djurrättsaktivisterna ha begått ett brott som kan ge fängelse. I det läget hade minkfarmarna rätt att göra ett envarsingripande.

Syftet var enbart att hålla kvar personerna på platsen.

Envarsingripande är ett juridisk begrepp som innebär att privatpersoner i vissa speciella situationer har rätt att ingripa mot personer som misstänkts ha begått brott.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram