Mottagaren av John S. Oppdal-priset Tom Aurebekk Udø med 250 minkar. Foto: Udø

Minkfångare i världsklass får pälsjägarpris

Det norska pälsjägarpriset för 2018 tilldelas Tom Aurebekk Udö för hans insatser när det gäller fångst av mink. Enligt prisjuryn har hans arbete varit av stor betydelse för att reducera minken i värdefulla naturmiljöer i Norge.

Priset, The Norwegian Fur Trapper Award, eller John S. Oppdal-priset, gick förra året till de svenska Jägareförbundarna PA Åhlén och Fredrik Dahl för deras arbete med Mårdhundprojektet.

I år riktar juryn åter ögonen mot betydelsen av att bekämpa invasiva arter. Den här gången uppmärksammas en fångstman som gjort mycket för att bekämpa minken, som har varit ett problem i norsk fauna i cirka 90 år, då det nordamerikanska djuret började farmas för sitt fina skinns skull.

I pressmeddelandet skriver juryn att Tom Aurebekk Udö är den ende i Norge som har gjort minkfångst till sitt yrke. Tack vare hans arbete har det varit möjligt att minska minkbeståndet kraftigt i vissa områden, och till och med bli kvitt minken helt och hållet i särskilt känsliga häckningsområden.

Juryn vill särskilt understryka det värdefulla arbete som pristagaren gjort genom att utveckla fångstmetoder genom att lära mer om minkens biologi och levnadsvanor. Inte minst gäller det arbetet med att träna hundar särskilt inriktade på mink.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev