Ministern uppvaktas av förbundet

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) tar på torsdagen emot en delegation från Svenska Jägareförbundet för att diskutera fjälljaktsfrågan. Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

I veckan uppvaktas landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i fjälljaktsfrågan.
Det är Svenska Jägareförbundet som ska träffa ministern och överlämna förslag på hur rennäringsförordningen kan ändras.

2007 slopades kravet att vara fast bosatt i Sverige för att få lösa jaktkort på statens mark ovan odlingsgränsen. Detta eftersom regeringen var rädd att detta skulle strida mot EU:s bestämmelser.
Riksdagen har dock beslutat om en återgång till de regler som gällde före 2007. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har tidigare sagt att förordningen går att ändra på en vecka, och han kritiserade förra regeringen för att den inte gjorde någonting. 

Tar emot förbundet
Nu sitter Bucht själv i regeringen och på torsdag tar han alltså emot Jägareförbundet för att diskutera fjälljaktsfrågan.
Förre hovrättspresidenten Anders Iacobaeus, ledamot i förbundsstyrelsen, har tittat närmare på fjälljaktsfrågan ur ett juridiskt perspektiv.
Han är förhoppningsfull om en paragrafändring i rennäringsförordningen. Han har även studerat hur det fungerar i våra nordiska grannländer. Där har den lokala befolkningen rätt att jaga på statens mark och särskild hänsyn tas till dessa jägare.

Nervösa i Sverige
– Vi har varit överdrivet nervösa i Sverige. I Finland har man strategin att man gör som man vill och sedan försvarar man det beslutet. I Sverige försöker vi lista ut innan besluten fattas hur EU vill ha det. I både Norge och Finlands fall har man funnit att det är ett acceptabelt system att ge de egna medborgarna företräde, säger Anders Iacobaeus.
Han menar att det är fullt möjligt att ge de som är fast bosatta i Sverige en förmånligare behandling. 
– Både Finland och Norge gör det och enligt min mening är det också därför fullt möjligt i Sverige. Det vore också bra att göra som Finland och säga att jägare som annars inte har skälig möjlighet att jaga ska ges företräde, säger Anders Iacobaeus.

Optimistisk
Han är optimistisk och tror att regeringen så småningom kommer ändra i förordningen, dock tror han inte det hinns med före den här jaktsäsongen.
– Det finns även andra skäl som talar för att man kan ha en lagstiftning med lite slagsida åt de egna intressena och det är till exempel lokalbefolkningens rätt och vana vid att jaga och fiske på dessa områden och att de har inrättat sina liv efter detta.
– Att ministern uttryckt ett intresse av att få en uppvaktning visar på att det finns en politisk vilja att göra något, slutar Anders Iacobaeus.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev