Nästa jaktår kan vattenarealer tas bort när avskjutningen ska beräknas. Det kommer främst påverka mindre licensområden där vatten idag ingår i beräkningsunderlaget. Foto: Johnny Olsson

Mindre licensområden drabbas när vattenareal slopas

Idag har många älglicensområden ingående vatten som grund för sin tilldelning, men redan under nästa jaktår kan vattenarealer tas bort när avskjutningen ska beräknas.
– Det finns extrema exempel där upp till 15 procent vattenareal ingår i underlaget för licens, säger Magnus Nystrand, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Värmland.

Licenstilldelning av älg baseras på areal. Grundtanken är att den bedömda älgstammen på den ingående jaktbara marken ska ge ett underlag för avskjutningen och fördelningen.
Så jobbar både länsstyrelser, förvaltningsgrupper och älgskötselområden.
I många fall stämmer arealerna med verkligheten, men i rätt stora områden ingår också vatten som en del i beräkningsunderlaget.

 

Baseras på landareal

Det kan handla om bäckar, åar och älvar, mindre tjärnar eller del av större sjöar.
På landets alla länsstyrelser pågår nu ett arbete med att se över kartmaterial, och samtidigt plocka bort vatten från beräkningsunderlaget.
– Beslut om älgtilldelning ska baseras på den landareal som finns tillgänglig, och där ska vatten inte ingå, säger Magnus Nystrand.
Hur stora områden det handlar om är inte kartlagt än, men i Värmland är bedömningen att det handlar om mellan 5 och 10 procent av den areal som idag ingår i beräkningsunderlaget. Situationen ser enligt Magnus Nystrand ungefär likadan ut i andra delar av landet.

 

Tydligare bild

Länsstyrelserna gör den här genomgången för att förbättra underlaget samtidigt som allt kartmaterial digitaliseras.
För älgförvaltningsområden och älgskötselområden ger det en tydligare bild av både den jaktbara marken, fastighetsgränser och underlaget för planer och beslut.

På landets alla länsstyrelser pågår nu ett arbete med att se över kartmaterial, och samtidigt plocka bort vatten från beräkningsunderlaget. Foto: Lars-Henrik Andersson

Det faktiska antalet älgar i skogen förändras inte, men älgtätheten per hektar kan öka när större vattenområden inte längre ingår i beräkningen. Älgskötselområden påverkas i mindre omfattning av åtgärden. Där styr skötselområdets förvaltningsplan avskjutningen, och fördelningen mellan jaktlagen sköter älgskötselområdet på egen hand.

 

Mindre områden påverkas

För mindre licensområden kan det däremot vara helt avgörande för tilldelningen redan vid nästa års älgjakt.
Där sköter länsstyrelsen och förvaltningsområden tilldelningen.
– Absolut. Det här påverkar främst mindre licensområden där vatten idag ingår i beräkningsunderlaget. Här i Värmland krävs det som i exempelvis Örtens älgförvaltningsområde 200 hektar för att få en kalv, och ytterligare 700 hektar för att få en vuxen älg i tilldelning. Plockar vi bort vattenarealer så kan man i vissa licensområden hamna under de gränserna, säger Magnus Nystrand.

 

Jakt i vatten

Vattenområden plockas bort ur beräkningsunderlaget, men kommer ändå att ingå i den jaktbara marken.
– Jakt kan bedrivas i vatten, och det kan givetvis bli en situation där en älg skjuts i en sjö eller lägger sig i vatten, och då tillfaller den ändå jakträttsinnehavaren. Men det är svårt att hävda att vatten ska ingå i den areal som föder en älgstam, säger Magnus Nystrand.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev