Effektiv vildsvinsförvaltning kräver att markägare och jägare samarbetar över stora områden. Foto: Kjell-Erik Moseid

Mer vildsvinskött på borden i väst

Skördeskadorna ska halveras, trafikolyckorna minska, rapporteringen bli bättre och fler vildsvin ska ätas upp. Det är målsättningen för länsstyrelsen i Västra Götaland.

Målen beskrivs i en ny förvaltningsplan för vildsvin som sträcker sig till år 2025.

Vildsvinskött är enligt länsstyrelsen en uppskattad resurs, samtidigt som djuren orsakar stora skador på jordbruksmark, i trafiken och i villaträdgårdar.

 

Samarbete

Länsstyrelsen vill med den nya planen halvera skadorna på spannmål, få ner antalet trafikolyckor, förbättra rapporteringen av skjutna vildsvin och att mer vildsvinskött ska nå konsumenterna.
– Planen föreslår olika åtgärder för att nå dessa mål. För att komma till rätta med problemen behöver jägare, markägare, lantbrukare och myndigheter arbeta tillsammans, säger vilthandläggare Regina Gentsch på länsstyrelsen.

 

Inventera bökning

Den regionala förvaltningsplanen innehåller även ett förslag till mall för en lokal vildsvinsförvaltningsplan som är användbar för jaktlag och älgskötselområden. Det finns också en instruktion om hur man kan inventera vildsvinsbök i samband med spillningsinventering för älg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev