Mats miste vart femte får till vargen

En vargattack med totalt tolv döda får avbröt i går eftermiddag försommaridyllen på Brandsbols gård utanför Gräsmark i Värmland.
– Vi kunde se fåren från köksfönstret. Några låg bara ett 20-tal meter från huset. De flesta var döda, två fick jag skjuta i hagen, berättar lantbrukaren Mats Eriksson.

Marie Gadolin Publicerad 13 juni 2016 - 18:09

Fårbesättningen med ett 70-tal djur betade i en liten ravin intill gräsmattan på Brandsbols gård. Under söndagen satt gårdsfolket och åt lunch ute i försommarvärmen.
– Vi hörde ingenting då, säger Mats Eriksson.
Efter lunchen lämnade Mats gården för andra uppdrag, men avbröts snart av ett telefonsamtal.
– En kvinna som hyr en av lägenheterna ringde och berättade att hon såg flera döda får från köksfönstret. Jag åkte förstås direkt hem, säger Mats Eriksson.

Inre blödningar
Synen som mötte honom var makaber. Där låg döda och halvdöda får. Några av de djur som fortfarande levde låg i hagen utan direkt synliga skador, men så stressade och apatiska att han såg sig tvingad att avliva dem. Vid senare besiktning visade de sig ha svåra inre blödningar.
– Det var en fruktansvärd syn. Jag hade en vargattack 2009, och det här är inget som någon djurägare skulle behöva drabbas av, säger Mats Eriksson.
Han har fåren innanför ett RAS-stängsel, ett så kallat rovdjursavvisande stängsel, men den här gången hjälpte det inte.
– Jag har inte riktigt hunnit med att röja gräset och spänningen kan ha varit låg, men jag tror inte att vargen eller vargarna vare sig krupit eller hoppat in i hagen. Jag tror att de har sprungit rakt igenom stängslet, säger Mats Eriksson.

Jaktlusten tog över
Den första attacken har förmodligen skett i den södra delen av hagen och där låg djuren nära stängslet. Mats Erikssons teori är att jaktlusten tagit överhanden och att vargen knappt märkt att ett stängsel fanns i anfallsvägen. Under den fortsatta attacken har djuren sprungit upp mot boningshuset för att söka skydd. Men vare sig hus eller stängsel hindrade vargen.
– Det finns inga garantier. Då måste jag sätta upp riktiga viltstängsel, säger Mats Eriksson.
Tolv får dog eller fick avlivas efter anfallet. Ytterligare två djur är svårt skadade och kan komma att avlivas.

En eller flera vargar
– Det är sannolikt varg som har attackerat fåren, säger Fredrik Wilde, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Värmland som under söndagskvällen besiktigade djuren.
– Det går inte att avgöra om det är en eller flera vargar som gått in i hagen, men av skadorna på djuren gör jag bedömningen att det är varg. Ett skolexempel, säger Fredrik Wilde.
Att attacken skedde så nära husen och under söndagseftermiddagen förvånar både djurägaren och länsstyrelsens besiktningsman.
– Ja. Normalt sett sker attackerna nattetid, säger Fredrik Wilde.

Orolig tid
För Mats Eriksson väntar nu en orolig tid. Risken för nya vargattacker är överhängande.
– Nu röjer vi bort allt gräs under trådarna och jag har bytt ut ett aggregat för att få mer ström i trådarna. Så mycket mer kan jag inte göra.
Han överväger dessutom att söka skyddsjakt.
– Nu handlar det här säkert om Skugghöjden-reviret, där alfahanen är en så kallad F1-varg som är särskilt skyddad. Men jag har förstås alltid möjligheten att skydda mina djur med hjälp av paragraf 28, säger Mats Eriksson.

Överväger att sluta
Vargen tog 20 procent av hans fårbesättning och det har fått Mats Eriksson att överväga att sluta som fårbonde.
– Det här är mina husdjur. Jag vet inte hur jag ska beskriva hur det känns. Jag har en relation till dem och vill inte se dem ligga uppfläkta i hagen. Händer det här en gång till kommer jag att sluta med får. Då får biologiskt värdefulla hagmarker växa igen, säger Mats Eriksson.
Från andra håll i landet kommer också rapporter om angrepp i fårbesättningar. Nya valpkullar är födda i vargreviren, och förra årets valpar ska hitta nya jaktmarker.
För tamdjursägare med djur på bete är det en svår tid. I vargtäta Värmland är situationen särskilt allvarlig, när inte ens de rovdjursavvisande stängslen håller vargarna borta från tamdjuren.
– Hela vargfrågan är ett skämt, säger Mats Eriksson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram