Publicerad 2 september 2019 - 14:42

Sveriges bästa kock, Gabriel Jonsson som vann titeln Sveriges Mästerkock 2019, tillagar vildsvin i Jägareförbundets monter. Inte undra på att kön ringlar sig lång på Hushållningssällskapets sommarmöte. Foto: Jan Henricson

Mästerkock lockade med läckra vildsvinstacos

Vad göra för att locka riktigt många besökare till Jägareförbundets monter? Engagera en mästerkock och bjud på smakprov av hans matlagningskonster. Det fungerade utmärkt när jaktvårdskretsarna i Aneby, Eksjö och Nässjö deltog på Hushållningssällskapets sommarmöte.

När de tre småländska jaktvårdskretsarna fick frågan om de ville stå för Jägareförbundets deltagande i Hushållningssällskapets traditionella sommarmöte i Jönköpings län tvekade de inte. Så klart ställde de upp.

– Och jag ville att vi skulle ha ett positivt budskap. Och vad är mer positivt än mat, säger Magnus Carlsson, ordförande i Eksjökretsen och den som haft huvudansvaret för de tre kretsarnas arbete.

Det bästa, funderade Magnus Carlsson efter att ha fått frågan, vore att få en riktigt duktig kock, som är bra på viltkött och dessutom känd.

– Så jag ringde Gabriel Jonsson på Gotland. Han är Årets Mästerkock 2019, jägare och mycket kunnig när det gäller vilt. Han svarade ja direkt.

 

Ungdomar från jaktvårdskretsarna i Eksjö, Nässjö och Aneby hjälpte till montern. Här Jonathan Fägerskjöld från Nässjö.

Ungdomar från jaktvårdskretsarna i Eksjö, Nässjö och Aneby hjälpte till montern. Här Jonathan Fägerskjöld från Nässjö. Foto: Jan Henricson

Satsningen blev minst sagt lyckad. Hushållningssällskapets sommarmöte i Jönköpings län lockar varje år flera tusen besökare. Alla hade inte möjlighet att smaka på den minitaco på vildsvinskött, örtolja och youghurtdressing med sallad som Gabriel Jonsson tillagade och som kretsarna bjöd på, men kön ringlade sig lång dagen igenom och varenda smula gick åt.

– Jag vill sprida en positiv bild av viltkött. De som inte är jägare kanske äter vilt någon eller några enstaka gånger per år. Min förhoppning är att de ska äta viltkött året om, säger Gabriel Jonsson när han tar en liten paus i matlagandet.

Och det behöver inte vara krångligt. Viltkött finns att få tag i för den som anstränger sig lite. Tillagningen är inte svårare än den är med nöt eller fläskkött.

– Våga prova, är mitt råd. De som gör det är oftast positiva. Det är sällan att jag hör något negativt. Kött från vildsvin är till exempel en fantastiskt fin råvara, säger Gabriel Jonsson.

 

Laura Lenz från Eksjö jaktvårdskrets hjälpte till med serveringen.

Laura Lenz från Eksjö jaktvårdskrets hjälpte till med serveringen. Foto: Jan Henricson

På plats i kretsarnas monter fanns rutinerade förtroendevalda, men också många ungdomar beredda att svara på frågor och hjälpa till med utskänkningen. Serveringen hade listigt placerats så att kön med besökare ringlade förbi disken med förbundets informationsmaterial, broschyrer och tidningar.

Där deltog de flesta i en frågesport med chans att vinna en pannlampa. Styckningsschemat för vildsvin som delades ut var också mycket populärt.

– Det är roligt när det kommer så många, konstaterade Jonathan Fägerskjöld från Nässjö.

 

Magnus Carlsson, ordförande i Eksjö jaktvårdskrets, hade inga problem med att locka Sveriges Mästerkock att göra en insats för att sprida en positiv bild av vildsvinskött.

Magnus Carlsson, ordförande i Eksjö jaktvårdskrets, hade inga problem med att locka Sveriges Mästerkock att göra en insats för att sprida en positiv bild av vildsvinskött. Foto: Jan Henricson

Utöver det fanns NVR med som en del i Jägareförbundets satsning där det informerades om eftersöksjägarnas viktiga arbete längs med våra vägar.

Och Magnus Karlsson var mycket nöjd med dagen:

– Det kostar en slant att satsa så här. Men vi tycker att vi lyckas. Vi ger en positiv bild och jakt och jägare och på en mässa som i första hand riktar sig till lantbrukare visar vi att det inte bara är elände med vildsvinen. Det blir god mat också.

Hur Gabriel Jonssons vildsvinstacos med youghurtdressing smakade? Ja, besökaren Ann-Katrin Larsson hade sin uppfattning klar:

– Helt suveränt. Jättegott!

 

Kön till serveringen hade arrangerats så listigt att den kom att ringla förbi Jägareförbundets monter. Där fanns jaktvårdskonsulent Jonatan Lilja och Studiefrämjandets Sara Nordangård för att svara på frågor.

Kön till serveringen hade arrangerats så listigt att den kom att ringla förbi Jägareförbundets monter. Där fanns jaktvårdskonsulent Jonatan Lilja och Studiefrämjandets Sara Nordangård för att svara på frågor. Foto: Jan Henricson

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram