Foto: Lars-Henrik Andersson

Massor av vargspillning insamlad av jägare

Jägarna engagerar sig i varginventeringen. Mycket mer vargspillning har samlats in den här säsongen jämfört med tidigare år.

Jägareförbundet vill ha medlemmarnas hjälp med att samla in vargspillning. Foto: Olle Olsson

Från den 1 oktober 2016 till 23 februari 2017 har 2 270 prover samlats in i Sverige.

Motsvarande period förra året hade 1 419 prover samlats in och året innan dess 989 prover. Det här meddelar Naturvårdsverket.

 

20 procent färre vargar

Insamlingen av genetiskt material är en viktig del i arbetet för att få underlag med att testa och utvärdera den nya teoretiska populationsmodellen för varg där forskare menar att vargstammen är 20 procent lägre än vad som hittills redovisats. Jägareförbundet är kritiskt till detta och innan Naturvårdsverket fattar beslut om byte av metod för att beräkna antalet vargar efter inventering, ska modellen testas genom att mer data samlas in i fält.

Arbetet med att samla in vargspillning till inventeringen och test av den nya omräkningsfaktorn pågår fram till och med den 31 mars.

Fakta

Den nya populationsmodellen kan användas för att beräkna antalet vargar från antalet familjegrupper genom en så kallad omräkningsfaktor.
Förenklat innebär det att man kommer fram till att man ska multiplicera med talet 8 (6,62–10,7) i stället för 10 (9,2–10,7), när man räknar familjegrupper.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev