Mårdhunden är på frammarsch i Danmark. På Mittjylland för jägarna en hård, men som det verkar fruktlös kamp, för att stoppa etableringen. Foto: Matti Rautakorpi

Mårdhundsexplosion i sydligt grannland

Förekomsten av mårdhund exploderar i Danmark. I Hedensteds mårdhundsgrupp för man en intensiv men som det verkar närmast fruktlös kamp mot den invasiva arten.

Danmarks Jägareförbunds tidning Jäger berättar i ett reportage om ansträngningarna som görs för att komma till rätta med mårdhunden på Jylland. I Hedensted, som ligger i mitten på halvön, har jägarna organiserat en särskild grupp som bekämpat den invasiva arten i tio år.

 

Ökande siffror

Många mårdhundar dör av olika anledningar, som i trafiken, i skördemaskiner och av jakt och fångst. Men statistiken talar för att jägarna jobbar i hård motvind. Det har gått så långt att det nu är mycket svårt att få bort mårdhunden från markerna.

2010 noterades noll döda mårdhundar inom Hedensted kommun. Året därpå en. Åren som följer stiger siffrorna, och stapeln blir allt brantare.

 

Fällfångst och jakt

2014 skrivs 14 döda mårdhundar, 2017 hade siffran stigit till 98 och förra året antecknade Mårdhundgruppen 237 döda mårdhundar.

Av dessa har de allra flesta dödats i samband med fällfångst eller vanlig jakt. 24 har tagits i fälla, 14 har plockats ur gryt och 163 mårdhundar är nedlagda med hagelbössa, skriver Jäger. Utöver dessa finns ett antal trafikdödade mårdhundar i statistiken.

 

Ett nytt hot

Samtidigt som danskarna oroar sig för att mårdhunden vinner terräng, ser man ett nytt hot komma söderifrån.

I ett annat nummer av Jäger beskriver man hur tyskarna numera fäller 170.000 tvättbjörnar.

I artikeln ställs frågan vad som kan göras för att förhindra att den nordamerikanska arten tvättbjörn etablerar sig i Danmark.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev