Finland ändrar reglerna för jakt på oönskade arter som bland annat mink för att minska dess skadeverkningar. Foto: Kjell-Erik Moseid

Förenklad jakt på mink och mårdhund

Den finska riksdagen har beslutat om enklare regler för jakt på de oönskade arterna mink och mårdhund. Till exempel blir det tillåtet att jaga arterna utan att ha löst jaktkort.

Finska jakttidningen Jägaren berättar att riksdagens beslut togs den 19 mars och att förhoppningen är att det ska träda ikraft under sommaren. Regeländringen är ett led i att begränsa skadorna som invasiva och oönskade arter åstadkommer, däribland mink och mårdhund.

Finska jägare får i och med den nya lagen möjlighet att jaga bland annat mink, mårdhund, bisam och sumpbäver med belysning och mörkerriktmedel. Den som jagar en av dessa arter behöver heller inte ha löst jaktkort.

Det blir också tillåtet att avliva fällfångade sådana djur närmare ett bebott hus än 150 meter. I städerna, rekommenderar man emellertid, är det lämpligt att meddela polisen eller nödcentralen i förväg med tanke på hur ljudet av ett skott kan påverka oroliga stadsbor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev