Ett antal sändarförsedda mårdhundar kommer att sättas ut i södra Sverige för att hitta vilda mårdhundar, men också för att testa jägarnas förmåga att övervaka förekomsten av invasiva arter. Foto: Ulrika Jakobsson

Mårdhundar sätts ut i södra Sverige

Finns det mårdhundar i södra Sverige? Ingen vet säkert, men nu ska Svenska Mårdhundsprojektet släppa ut ett antal sändarförsedda mårdhundar på olika platser i södra Sverige. Mårdhundar är nämligen duktiga på att hitta sina vilda artfränder, och nu ska den återkommande frågan få sitt svar.

Jägareförbundets Mårdhundsprojekt har på uppdrag av Naturvårdsverket det nationella och operativa ansvaret för att finna och utrota invasiva arter, där mårdhund självklart ingår.

Mårdhundar har i förekommande fall hittats i norra Sverige, men årligen kommer det rapporter om mårdhundar från olika delar av landet.

Många gånger handlar det om grävlingar, rävar eller vilda katter som visat upp sig framför landets många viltkameror.

 

Testar jägarkåren

– När det gäller eventuella förekomster av mårdhund i Syd- och Mellansverige känner vi oss i dagsläget trygga i att en mårdhund inte kan röra sig genom de södra delarna av landet utan att bli fångad på bild av någon av de cirka 100 000 viltkameror som sitter utsatta i naturen, främst i områden med vildsvin. Mårdhundarna lockas nämligen av fodret på vildsvinsåtlarna, säger P-A Åhlén, ansvarig för Mårdhundsprojektet.

Mårdhund är en invasiv art och utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Metoden med att sätta ut sändarförsedda vårdhundar för att hitta vilda artfränder harvisat sig effektiv i norra Sverige. Men de utsättningar som nu genomförs ska även visa hur effektiv jägarkåren är på att fånga upp och dokumentera främmande arter. Det blir ett test för att se om jägarkårens privata viltkameror också utgör ett effektivt övervakningssystem.

 

Strängt kontrollerade

Djuren som släppts ut är steriliserade, avmaskade, behandlade mot fästingar och försedda med ett halsband med gps-sändare, vilket gör att de snabbt kan fångas in om det befinner sig i känsliga områden.

– Vi uppmanar alltid jägare att skicka oss viltkamerabilder på misstänkta invasiva främmande arter från deras kameror, säger P-A Åhlén.

Bilder av djur som kan vara en mårdhund eller annan invasiv art kan skickas till tipsaframmandearter@jagareforbundet.se. Med hjälp av de utsatta mårdhundarnas positioner kan Mårdhundsprojektet via deras gps-positioner se vilket djur som fångats på bild.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev