Publicerad 29 juni 2016 - 13:36

Mårdhundar jagas med hjälp av importerade mårdhundar

Jakten på de svenska mårdhundarna går vidare. Det senaste i jakten är att importera farmade mårdhundar från Finland och sätta ut dem i Sverige.
– Det bästa verktyget att hitta en mårdhund i naturen är en mårdhund, säger PA Åhlén, projektledare vid Mårdhundsprojektet.

För tre veckor sedan släppte Mårdhundsprojektet ut 20 mårdhundar i Sverige. Anledningen är att projektets arbete har pressat ned populationen till så låga nivåer att vi nu har svårt att rekrytera sändardjur från den vilda populationen i Sverige.

– Vi behöver en långsiktig och säker metod för att få tag på sändardjur och nu gör vi ett försök med dessa 20 farmdjur för att se om de kan ställa om till ett liv i det vilda. Klarar de det så kan detta vara en billig och säker metod, säger PA Åhlén.

Mårdhundarna hämtades från Finland och innan de släpptes ut steriliserades och sändarförseddes djuren. Givetvis vet man också att mårdhundarna inte bär på någon smitta.

Bakgrunden till den något annorlunda åtgärden är att mårdhundar är de bästa verktygen för att hitta fler mårdhundar. De steriliserade och sändarförsedda djuren ska alltså leta upp frilevande mårdhundar i Sverige. Mårdhundar som i sin tur sedan steriliseras eller avlivas.

– Mårdhundarna är extremt lättjagade när man väl vet var de finns. Svårigheten är att hitta dem, säger PA Åhlén.

 

Fångades i fälla

De 20 mårdhundar som nyligen släppts ut var stora och välmående exemplar som hämtats från Finland.

– Det är intressant att se hur de klarar sig. Från att ha levt i burar på 0,8 kvadratmeter med nätgolv till att släppas helt fria, säger PA Åhlén.

Och hittills har det gått förvånansvärt bra. Mårdhundsprojektet har fångat in och kontrollvägt några djur och de håller vikten väl. En av de utsläppta mårdhundarna fångades dock i en fälla och avlivades av en jägare i Norrbotten. En annan mårdhund bosatte sig i en trädgård så fältpersonal i Mårdhundsprojektet for dit och flyttade den till skogs.

– Men det har gått över förväntan. Fungerar det här kommer vi att hämta fler mårdhundar och släppa ut. Då ska vi välja de som är vita i färgen så det blir lätt att veta att det handlar om ett utsläppt, steriliserat djur, säger PA Åhlén.

Alternativen är annars att fånga vilda mårdhundar i Finland, sätta dem i karantän och därefter släppa ut dem i Sverige. Eller också tvingas man föda upp mårdhundar i svenskt hägn och sedan släppa ut dem.

Sedan Mårdhundsprojektet startades i september 2010 har personalen avlivat 600 mårdhundar i landet.

– 597 av dem har avlivats i Norrbotten. 3 i Västerbotten, berättar PA Åhlén.

 

Har du sett en mårdhund så kontakta Mårdhundsprojektet så snart som möjligt på tipstelefonnummer: 070-339 93 26.

Fakta

Syftet med Mårdhundsprojektet är att stoppa mårdhundens spridning söderut i landet, och om möjligt försöka utrota den i de norra delarna. Naturvårdsverket finansierar projektet till och med 2019, såvida inget oförutsett inträffar.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram